Gazdaság

Tartozik és követel

A magyar állam kifizeti Líbiának azt a 28 millió dollárt, amellyel jó ideje adós.

Régi ügyről van szó. A történet 1981-ben kezdődött, amikor Moamer Kadhafi ezredest mint a líbiai forradalom vezetőjét fogadták Magyarországon, és szerződést is aláírtak vele katonai lehallgató és zavaró rendszerek eladásáról. A Magyar Optikai Művek, a Fegyver- és Gázkészülék Gyár, valamint a Videoton által kifejlesztett és gyártott haditermékek a Technika Külkereskedelmi Vállalat (TKV) közvetítésével jutottak volna el az észak-afrikai országba. Az arabok komolyan gondolták a dolgot, s a 300 millió dolláros vételár 15 százalékát, 45 millió dollárt előlegként hamarosan átutalták, amit azután további 6 millió dollárral fejeltek meg.


Tartozik és követel 1

Tony Blair Kadhafinál. A nemzetközi „megbocsátás” a magyar kormányt is lépésre késztette.

LEÁLLÍTOTT TELJESÍTÉS. A mai áron mintegy 10 milliárd forintos összeg ellenértéke azonban nem érkezett meg Líbiába. A felderítőrendszer kisebb részét szállította csak le Magyarország, s ez katonai szakértők szerint jól is vizsgázott, mert 1986-ban jelezte a Tripolit és Bengázit bombázó amerikai repülőgépek közeledését. Arra nincs egyértelmű válasz, hogy a magyar hadiipar miért nem teljesítette a többi megrendelést még a nyolcvanas években, ám a skóciai Lockerbie fölött felrobbantott utasszállító miatt 1992-ben Líbia ellen életbe léptetett nemzetközi embargót követően a katonai üzlet végképp meghiúsult. Maradtak viszont a pénzügyi viták, megint csak nem kevés talánytól övezve. Az eredeti szerződés szerint például a TKV megbízásából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előleg-visszafizetési garanciát vállalt a líbiai partner javára. Az összeg feltételek nélkül, a líbiai fél egyoldalú nyilatkozata alapján lehívható lett volna. Kérdés, miért nem élt a lehetőséggel Tripoli, amikor még megtehette. Egy névtelenséget kérő líbiai diplomata szerint a lépés a nyolcvanas években még túlságosan barátságtalan lett volna. Az alkudozás pedig később sem maradt abba. Egy gazdasági hetilap szerint a líbiai fél 1997-ben hosszú tárgyalásokat folytatott Csiha Judit akkori privatizációs miniszterrel. Érdekes módon azonban az állítólag két hónapig tartó egyeztetésekre a Horn-kormány minisztere nem emlékszik. Mint a Figyelő kérdésére elmondta, ő nem tárgyalt erről, sőt a kormány sem tűzte napirendre a témát. Tudott azonban Líbia követeléséről, mert erre az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. céltartalékot képzett.

A másik serpenyő  

Vannak fordított irányú tartozások is a magyar-líbiai gazdasági kapcsolatokban. Tripolival szemben több magyar cég is követeléssel lépett fel. A Tesco Külkereskedelmi Iroda – az Uvaterv két évtizeddel ezelőtti munkájának ellenértékeként – 9 millió dollárt vár az arab országtól. A volt Émexport líbiai iskolák, lakások építésében vett részt. A félbehagyott munkákat kínaiak fejezték be. A cég megszűnése óta a magyar államot megillető követelés hozzávetőleg 20 millió dollár. A gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket szállító Medimpex 150 ezer dollárra tart igényt.  

Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint az Orbán-kormány ülésein sem került szóba a tartozás ügye. Ugyanakkor egy szinttel lejjebb, a színfalak mögött komoly kötélhúzás folyt. A lapunk birtokába került dokumentumból kitűnik: az MNB és a Budapest Investment Rt. (a TKV felszámolója) között 1998 tavaszán szakértői tárgyalások kezdődtek, kárenyhítési programot is kidolgoztak, ám az elővezetett javaslatokat a líbiaiak elvetették. Végül Faragó Csabának, az ÁPV Rt. akkori vezérigazgatójának – aki lapunk értesülései szerint Líbiában is járt – az előző kormányzati ciklus végén sikerült megállapodást kötnie. Ennek értelmében a kamatokkal együtt immár 60 millió dollárt kitevő követelés kevesebb mint felével is beéri az arab ország. Az akkori líbiai engedékenységet magyarázza, hogy az embargóra mint vis majorra hivatkozva több külföldi partner is elállt a teljesítéstől. Bizalmas forrásaink szerint egy, az ÁPV Rt.-hez közelálló magyar üzletember is olyan líbiai, arab nyelvű dokumentumokkal állt elő, amelyek szerinte megkérdőjelezik Tripoli követelésének a jogosságát. Mindez szerepet játszhatott abban, hogy a két évvel ezelőtti kormányváltást követően nem utalták át a 28 millió dollárt.

Időközben azonban új helyzet állt elő Líbia nemzetközi megítélésében, az embargóra való hivatkozás pedig azért is sántított volna, mivel a szerződéskötés és a nemzetközi szankciók bevezetése között több mint egy évtized telt el. Az utóbbi időben Tripoli is kezdte már elveszíteni a türelmét: kilátásba helyezte, hogy nemzetközi bírósághoz fordul. A Faragó Csaba által kötött szerződés szerint ráadásul a 30 napos határidő túllépése esetén Líbia a teljes összeget, a 60 millió dollárt kérheti. A Pénzügyminisztérium, az MNB, az ÁPV Rt. kijelölt szakértőiből álló magyar egyeztető bizottságnak a napokban kiadott közleménye így fogalmaz: „…nem merült fel olyan új körülmény, és nem jutott a magyar fél tudomására olyan új, értékelhető információ, amely okot adott volna az előkészített megállapodás megváltoztatására”.

Így – csaknem kétéves késéssel – a kormány is jóváhagyta a megállapodást egy olyan helyzetben, amikor a külföldi tőke előtt újra megnyílt az arab ország. A régóta húzódó pénzügyi vita lezárása így előnyös helyzetbe hozhatja a magyar cégeket a központilag vezérelt arab államban.

HALLGAT AZ ÁPV RT. Az ÁPV Rt.-nél a tartozás kiegyenlítéséig nem adnak érdemi felvilágosítás. Az elvi döntést követően ez napokon, heteken belül megtörténhet. Farkas Andrea, a vagyonkezelő szóvivője mindössze annyit volt hajlandó elárulni, hogy a líbiai követelés fedezetét elkülönítették az állami holding költségvetésében (jóllehet, az ÁPV Rt.-nek a mai napig nincs elfogadott költségvetése – A szerk.). Csak az arányok érzékeltetése kedvéért: a privatizációs vállalat tavalyi kiadásai alig 5 százalékának felel meg a vita tárgyát képező 28 millió dollár, jelenlegi árfolyamon mintegy 6 milliárd forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik