Gazdaság

Tengeri Sárkány



Tengeri Sárkány 1
A wave dragon prototípusa.Hatalmas lehetőségek.

Az óceánok kimeríthetetlen energiaforrásai: az árapály jelenség, vagy a szél által a felszínen keltett hullámok ereje az egész emberiség igényeit fedezhetnék. A Wave Dragon nevű dániai vállalkozás most bebizonyította, hogy a környezet-barát hullámerőművek nemcsak elméletben működőképesek – a tenger felszínén lebegő, demonstrációs céllal épített, harminc méter széles prototípusuk egy néhány tucat fős település villamosáram-igényeit képes kielégíteni. A szerkezet tervezett háromszáz méteres változata már tengerparti falvak ellátására is alkalmas, amennyiben pedig a szélfarmokhoz hasonló telepeken tucatnyi erőmű működne, akkor azok már számottevő mértékben járulhatnának hozzá a városokat tápláló elektromos hálózat kapacitásához.

A Wave Dragon valójában horgonnyal rögzített magasított uszály, amelynek közepén speciális hullámturbinákat helyeztek el: az építményen átbukó hullámok a gravitációnak engedelmeskedve átfolynak ezeken, miközben meghajtják a lapátokat. Az elektromos áramot víz alatti kábelen vezetik el.

A dán mérnökök szerint a Wave Dragon felépítése minimálissá teszi az elsodródás, vagy a horgonykötél szakadása miatt bekövetkező hajótörés kockázatát, ami nagy előny, mert a szerkezet acélból készül – a tervezett 10 megawattos erőmű tömege 33 tonna lesz. Ez viszont már olyan stabilitást tesz lehetővé – még erősen hullámzó vízben is –, hogy fedélzetén szélturbinákat is elhelyezhetnek, fokozva a rendszer teljesítményét. Külön érdekesség, hogy a prototípuson az üzemeltetés eddigi egy éve alatt négy tonna élőbevonat telepedett meg. Ezek jó része ehető kagyló, így az erőművek még gazdaságosabban üzemeltethetők. Dániában azért is érné meg a Wave Dragon bevezetése, mert az ország energiaigények 20 százalékát a tengerparti szélfarmok adják, így a villamos energia szállítására alkalmas hálózat készen áll – ennek költsége a beruházókat már nem terhelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik