Gazdaság

Tanító méhek

Jó néhány matematikai probléma megoldásához segítette már hozzá a kutatókat a hangyák viselkedésének tanulmányozása. Sőt, a parányi rovarok látszólag kaotikus mozgása alapján a gyakorlatban (a gyártási ütemtervezésben és a telekommunikációs adatút-képzésben) is bevethető mesterséges intelligencia szoftvereket is kidolgoztak. Az amerikai Georgia Institute of Technology mérnökei most egy másik államalkotó ízeltlábú, a háziméh szokásai alapján próbálnak gépek működését összehangoló szoftvereket fejleszteni. A méhek bonyolult tánccal, a szárnyaik rezgetése által keltett zajjal és illatanyagokkal kommunikálva képesek információt cserélni egymással, s e közlések jó része a táplálékforrások helyének, valamint az ott fellelhető élelem mennyiségének és minőségének megjelölésére irányul. És bár az egyes egyedek külön-külön indulnak táplálékszerző körútra, a kommunikáció azt eredményezi, hogy az egy kaptárban lakók többsége végül a legoptimálisabb, legközelebbi, legkönnyebben elérhető és leggazdagabb lelőhelyekre látogat el.

A kutatók most ezt a kommunikációs rendszert próbálják modellezni, egyebek közt a hangyakutatások során már kidolgozott úgynevezett rajintelligencia eszközökkel. Ezeket azonban saját megfigyeléseikkel is kiegészítik: a méhek – a modellekben csak ágensnek nevezik őket – táncát videóra rögzítik, és bizonyos, festékkel megjelölt példányok mozgását koordinátarendszerben elhelyezve algoritmusokkal írják le. Céljuk, hogy az így nyert módszerekkel olyan szoftvereket írjanak, amelyek nagyszámú, egyszerű szabályok szerint működő résztvevőt együttesen bonyolult feladatok elvégzésre képesek vezényelni, méghozzá elsősorban az érzékeléssel nyert információkra támaszkodva.

Mindez persze csak akkor sikerülhet, ha a kutatók a legmesszebbmenőkig figyelembe veszik a ma rendelkezésre álló robotok és az élő rendszerek közötti különbségeket. Egyelőre ugyanis nem léteznek a rovarokhoz hasonlóan kifinomult mozgással és érzékszervekkel rendelkező gépek. A kidolgozandó rendszereket így ma csupán néhány területen lehetne alkalmazni: például bomba- és aknakereső-robotseregek, vagy kémrepülőgép-flották irányítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik