Élet-Stílus

Ennél furcsább függőséget kitalálni is nehéz lenne

Alkohol, heroin, nikotin, szex, szerencsejáték, energiaital, gyorskaják? Ugyan.

Egy 27 éves férfi arról mesélt a TLC műsorában, hogyan alakult ki nála egy igen veszélyes, de annál ritkább függőség:

az üvegevés.

Vagy pohárevés.

Mikor a beteg sóvárgást érez, hogy üvegből készült dolgokat egyen meg. Ilyen is van.

A stand up komikusként dolgozó Josh először egy könyvben találkozott az üvegevéssel, és időnként fellépésein is bemutatja, miként végzi ezt a tevékenységet, habár nem ez áll műsorai középpontjában.

Eleinte elég ijesztő volt, aztán amikor rájöttem, hogy nem tesz kárt bennem, sokkal könnyebb lett a dolog

idézi a férfitől a LadBible, bár az az állítása erősen kétségesnek tűnik, hogy ez nem tesz benne kárt, főként, hogy később épp maga cáfol rá erre. Mint mondja, sokszor megvágja az ajkát, időnként üvegszilánkok kerülnek az ínyébe és a barátnője sincs elragadtatva a szokásától, de kényszert érez, hogy mégis így tegyen, és mikor beleharap az üvegbe, meleg bizsergés árasztja el a testét.

A rágás zaját egyszerre írja le szörnyűnek és egy számára élvezetes hangnak. Josh szerint az üvegnek nincs különösebb íze, inkább a textúrája vonzza, és a borospoharakat, pezsgőspoharakat, valamint a villanykörtéket részesíti előnyben, mert ezek vékonyabbak.

A különös függőségtől szenvedő férfi nincs egyedül a betegségével: a hetvenes években egy amerikai elítélt szintén üvegfüggő volt, aki ugyancsak a villanykörtéket szerette a legjobban. A mentális betegségeket osztályozó DSM-5 szerint a Pica-szindróma egy olyan étkezési rendellenesség, amely nem ehető dolgok iránti sóvárgással kínozza a benne szenvedőket, és az üvegevés is ezek közé tartozik, de volt aki babahintőport evett, más szivacsot, valaki téglát vagy épp napi fél kiló szódabikarbónát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik