Gazdaság

Üzemanyagárak: kiderült, mennyire elégedett Nagy Márton

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
„A kormány beavatkozása az üzemanyagárakba – ami alapvetően inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra – megtette a hatását” – nyilatkozta kedden az Indexnek a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton kiemelte, a lakosságnál megfigyelhető, hogy az inflációs kérdések miatt az erősebb konjunktúra érzékelése gyengébben érvényesül. Így többek között ezért is kellett beavatkozni az üzemanyagárakba.

„A gazdaság újraindult, az első negyedéves GDP-adat a várakozásoknál erősebb lett. Amennyiben azt nézzük, hogy egy negyedév alatt 0,8 százalékos növekedést könyveltünk el, és ezt kivetítem az egész évre, úgy matematikailag 3 százalék feletti az éves eredmény” – mondta a portálnak a nemzetgazdasági miniszter.

„Ugyanakkor azt problémának látom, hogy az emberek a mindennapi életükben ezt az erősebb konjunktúrát, azaz a gazdaság újraindulását gyengébben érzékelik. Annak ellenére, hogy az inflációt letörtük, a tavalyi év nagy megrázkódtatást okozott a magyar gazdaságnak” – összegezte.

Nagy Márton kiemelte, hogy az üzemanyagárakban nagyon jelentős áremelkedés volt megfigyelhető tavaly év vége óta. Szerinte az emberek már látják, hogy a gazdaság újraindult, és nagyon erős reálbér-emelkedés van – a kormány számítása szerint utóbbi idén akár 6 százalék fölött is lehet.

Mégis mindenki árgus szemekkel figyeli az árakat.

Az üzemanyagárakban megfigyelhető jelentős áremelkedés félelmet generálhat az emberekben, és úgy érezhetik, mégiscsak visszatérhetnek a magas árak. Az inflációs kérdések miatt a konjunktúraérzékelés gyengébb, így a családok még nem érzik az 1,7 százalékos GDP-növekedést, azaz a gazdaság újraindulását – összegezte a tárcavezető.

A miniszter úgy vélekedett, így a gazdaság jelenlegi kérdései rendre visszavezetnek az üzemanyagok problémakörére, és itt a magas árak nagyon negatív szerepet játszanak a családok konjunktúraérzékelésében. „Ezért az üzemanyagárakba be kellett avatkoznunk. Erre alapot adott, hogy a magyar üzemanyagokat a régiós átlagár szintjén kell tartani. És ettől egész egyszerűen a kereskedelmi szereplők eltávolodtak.”

A kormány beavatkozása – ami alapvetően inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra – megtette a hatását.

Így nagyon jelentősen csökkentettük az üzemanyagárakat, a gázolaj és a benzin tekintetében is, mind a nagy-, mind a kiskereskedelemben.

Ám a kormány szerdán ismét megtárgyalja a kérdést, tette hozzá Nagy Márton. (A miniszter délután 3 órakor sajtótájékoztatót tart a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről.)

Arra is kitért, megfogadták az érdekképviseletek javaslatát – és ahogy azt a miniszterelnök bejelentette – a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlagát vizsgálják. „Nemcsak azt várjuk el, hogy valaki elérje a versenyképes árszintet, hanem hogy mostantól kezdve ott is tartsa. Ez nem heti vagy havi történet: jó lenne, ha a hazai üzemanyagpiacon innentől kezdve ez önmagától is megfelelően működne.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik