Gazdaság

Fordított hozamgörbe

EMELKEDŐ HOZAMGÖRBE. Normál kötvénypiacokon jellemzően emelkedő hozamgörbével találkozhatunk, ami azt jelenti, hogy a hosszabb futamidejű kötvények magasabb átlagos megtérülést, hozamot kínálnak, mint a rövid papírok. Erre többféle magyarázat létezik, de jellemzően az emelhető ki, hogy a befektetők e papírokhoz magasabb kockázatot rendelnek, ezért hozamelvárásuk is magasabb.

CSÖKKENŐ HOZAMGÖRBE. A magyar piacon ezzel éppen ellentétes, negatív meredekségű a hozamgörbe, azaz a hosszabb kötvények hozama alacsonyabb a rövidekénél. A magyarázat ebben az esetben elsősorban a piac csökkenő inflációs várakozásához kapcsolódik. Mivel a hozamokat jellemzően egy reáltényezőre és egy inflációs elemre bonthatjuk a szükséges kockázati prémiumokkal kiegészítve, ezért stabil reálhozam-elvárás, illetve változatlan környezet mellett a csökkenő infláció csökkenő hozamokat von maga után.

HOZAMELTÉRÉSEK. Mivel idővel a rövid lejáratú állampapírok hozama is csökken, ezért ha folyamatosan rövid papírokat veszünk, és alternatívaként a teljes megújítási időtávon egy azonos hosszúságú állampapírt képzelünk viszonyításnak, a két befektetési stratégiával elérhető hozam az időtáv végén jelentősen nem térhet el a piac árazási magatartásából fakadóan. Hosszabb távon a hozamgörbe várhatóan emelkedő lesz, a rövid hozamok a hosszúak alá csökkennek. A magyar piacon a csökkenő inflációspálya-elképzelés alapvetően a jegybank inflációs célkitűzéseihez, illetve a maastrichti kritériumok inflációs követelményének való megfeleléshez kapcsolódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik