Gazdaság

Adófordulat?

Mégis csökkentik a társasági adó kulcsát, és leszállítják a fejlesztési adókedvezmény alkalmazásának értékhatárait - szivárgott ki az adótörvény beterjesztéséről lapzártánk után születő kormánydöntés előtt.

Ez valóságos lépés lehet a versenyképesség növelését, a külföldi tőke vonzását célzó gazdaságpolitika irányába.


Adófordulat? 1

A hírek szerint úgy tervezik: a társasági adó kulcsát 18-ról 16 százalékra csökkentik, a fejlesztési adókedvezményt pedig az eddigi 10 milliárd helyett 5 milliárd forintot meghaladó értékű beruházáshoz lehet majd igénybe venni, a létszámnövelési feltételt pedig 500-ról 200 főre csökkentik. (A hátrányos helyzetű térségekben az értékhatár 3 milliárdról 1,5 milliárd forintra, a létszámnövelési feltétel 300-ról 100 főre mérséklődik.)

A társaságiadó-csökkentést a GKM már szorgalmazta a nyár elején összeállított versenyképességi csomagban (Figyelő, 2003/27. szám). A csomag azonban, úgy tetszett, áldozatul esett az általános adóteher-emelésnek, és a nyár közepén úgy tűnt: a gazdasági miniszter mintha alulmaradt volna a pénzügyminiszterrel szemben. A jelek szerint végül mégiscsak engedményeket tesznek, bár az adócsökkentés kisebb lehet, mint azt a befektetők képviselői szerették volna. Az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara korábban 10 százalékos társasági adót szorgalmazott, és a befektetői tanács – amint azt Sugár András, a GKM által életre hívott szervezet társelnöke a Világgazdaságban elmondta – 12 százalékot javasolt.

Részben idevágó adat, hogy az év első felében Magyarországra nettó 251 millió euró értékű befektetés érkezett, alig fele az előző év, és kevesebb, mint harmada a 2001. azonos időszakában mért szintnek. Közép- és Kelet-Európában egyedül Szlovákiában nőtt a működőtőke-beáramlás, tőkevonzás dolgában azonban még így is hátul kullog hazánk a visegrádi országok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik