Gazdaság

Az árfolyam-befolyásolás eszközei

DEVIZAPIACI DETERMINÁCIÓ. Magyarországon a bankközi devizapiac 1992 júliusában kezdett működni, azóta alapvetően a kereslet-kínálati viszonyok alakítják a forint árfolyamát. A monetáris politika azonban akár direkt beavatkozással, akár azoknak a feltételeknek az alakításával, melyek befolyásolják a kereslet-kínálati viszonyokat, érdemi hatást gyakorolhat a forint kurzusára. A beavatkozások többféle csatornán keresztül valósulhatnak meg.

VERBÁLIS BEAVATKOZÁS. A jegybank verbális intervencióval jelezheti a piaci szereplők felé, hogy az általa kívánatosnak tartott árfolyamszint nem felel meg az elképzeléseinek, kitűzött céljainak. A figyelmeztetés alapvetően arra vonatkozik, hogy ha szükségesnek véli, akár direkt devizapiaci intervencióval, akár a kereslet-kínálatot alakító feltételrendszer változtatásával beavatkozik a piaci folyamatokba.

KÖZVETLEN INTERVENCIÓ. Direkt devizapiaci intervenció esetén a jegybank forintot ad el, illetve vásárol euró ellenében a piacon. Az intervenció akár a gyengítés, akár az erősítés céljából történhet.

KAMATSZINT. A harmadik leggyakrabban alkalmazott eszköz az irányadó kamatszint változtatása. Emelésével a forinteszközök vonzóbbá válnak a devizában denominált eszközökhöz képest, ami növeli a forint iránti keresletet. A kamatszint mérséklése ezzel ellentétes hatást válthat ki. A fentiek csak a leggyakrabban használt és legfontosabbnak tekinthető eszközök. Emellett – kisebb súllyal – bizonyos mennyiségi korlátozások, illetve adminisztratív intézkedések is bevethetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik