Gazdaság

Sima őrségváltás

A vámhivatal tervezett átszervezése és a kipattanó korrupciós ügyek okozhatták Arnold Mihály idő előtti távozását.

Egy hét leforgása alatt lezajlott a váltás a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) élén. Miután hirtelen lemondott Arnold Mihály altábornagy, aki tizenegy éven át megszakítás nélkül vezette a testületet, rögtön került utódja az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi vezetője, Nagy János dandártábornok személyében, aki április elsején már el is foglalta új hivatalát.


Sima őrségváltás 1

NEM ÍGY AKARTA. Arnold Mihály 1992 márciusától – azaz valamennyi szabadon választott kormány, s egy kivételével az összes pénzügyminiszter alatt – országos vámparancsnokként szolgált. Utoljára tavaly márciusban (amikor 57 évesen nyugdíjba vonulhatott volna) Varga Mihály pénzügyminiszter öt évvel, az általános nyugdíjkorhatárig meghosszabbította a kinevezését. Nemrég az egyik napilapnak úgy nyilatkozott, hogy ha tovább nem is, de legalább egy napig szeretne az EU-tag Magyarország vámparancsnoka lenni.

Mégsem így történt. Hogy miért nem, arra bizonyos, közelebbről nem meghatározott feltételek adnának magyarázatot, amelyeket állítólag László Csaba pénzügyminiszter támasztott a testülettel szemben, s amelyeket a parancsnok már nemigen tudott (vagy nem akart) teljesíteni. “Eljutottam odáig, hogy konfliktustűrő képességem lecsökkent” – magyarázta a leköszönő parancsnok a hétfői parancsnoki átadás-átvétel ceremóniáján. A konfliktusokat mindenekelőtt az EU-ba lépés kapcsán az átszervezések, a létszámcsökkentés miatt kellett volna vállalnia. A 2004. május elsejei unióba lépéssel járó vámközösség a szlovák, osztrák, szlovén vámhatár eltűnését vonja maga után, s bár Andor Mihály másfél éve elrendelte a létszámstopot, a pénzügyminiszter számára készített tervezetében ellenezte az elbocsátásokat, ehelyett átcsoportosításokat szorgalmazott.

Közben a leépítés már az idei költségvetésben is be van programozva, hiszen ebben a működésre 4 milliárddal – ezen belül személyi juttatásra 3,4 milliárddal – kisebb összeg szerepel, mint amennyit a 2002. évi “várható kiadásként” feltüntettek. Egyes hírek szerint a jelenlegi 7800- 7850 fős pénzügyőr létszámot 6000- 6500-ra akarják apasztani a Pénzügyminisztériumban (PM). Az új parancsnok erről egyelőre csak annyit mondott lapunknak: “Lehet, hogy csökkenteni kell a létszámot, de kisebb mértékben, mint amennyivel a külső vámhatár rövidebb lesz.”

A konfliktusok az utóbbi hónapokban szaporodtak, legalábbis Arnold Mihály úgy látta, egyre több híradás látott napvilágot a vámcsalásokról és korrupciós esetekről. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei édességcsempészési ügyben majd’ 30 vámost is letartóztattak, miközben az ügy felgöngyölítésében a VPOP is részt vett. Ugyancsak a vámhatóság bukkant rá a számítógép-kereskedelemmel foglalkozó Portocom Kft. ügyére, amelyben négy üzletembert egymilliárdos vámcsalással gyanúsítanak. Tavaly év végén a VPOP kénytelen volt elismerni mulasztását egy 470 milliós zalaegerszegi vámcsalás ügyében, amely a nyugat-dunántúli regionális vámparancsnok és több alacsonyabb beosztású vámos eltávolításához vezetett. “A korrupciós ügyekben nem éreztem felelősséget” – jelentette ki most Arnold Mihály. Ám éreztette: lemondásában szerepet játszott, hogy egyre gyakoribbá váltak az ilyen jellegű ügyek, amelyekben végül is egyedül maradt. “Az elmúlt években tizenegy büntetőeljárás indult ellenem, ebből csak egy állt meg, egy ittas vezetési ügy” – fakadt ki a parancsnoki értekezleten.

EGYSÉGESEN. Arnold Mihály az elmúlt tizenegy év sikerének tartja, hogy a politikát távol tartotta a vám- és pénzügyőrségtől, mindig teljesítették a bevételi terveket, és “sikerült kifelé megőrizni a szervezet egységét”. Utódja, a vezérőrnagyi kinevezésre felterjesztett Nagy János 1992 és 1996 között már volt helyettes parancsnok a VPOP-nál, majd a vám világszervezetnél, igazgatóhelyettesként vámtarifa-modernizációval, korrupcióellenes programokkal, oktatási és technikai tanácsadással foglalkozott 2001 végéig, azt követően pedig, mostani kinevezéséig a PM-ben az OLAF magyar rezidense volt. Az új vezető növelni kívánja az átláthatóságot a hivatal működtetésében. Határozott, fegyelmezett vezetői gárdát szeretne látni, szoros, összehangolt, egységes testületi vezetésre törekszik – ígéri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik