Gazdaság

Flexibilis képernyő – Átalakuló élmény



Flexibilis képernyő – Átalakuló élmény 1
Hajlékony kijelző. Új perspektívák

Napjainkban a képernyőpiac átalakulásának lehetünk szemtanúi: legyen szó akár számítógép-monitorról vagy televíziókészülékről, a hagyományos katódsugárcsöves képernyőket rohamléptekkel szorítják ki a folyadékkristályos kijelzők (LCD-k). Akár így, akár úgy állítják is elő azonban a monitorokat, azok közös jellemzője, hogy merevek, az általuk megjelenített kép felülete pedig sík, legfeljebb csupán kissé domború. Ha azonban beválnak a holland Philips kutatóinak tervei, hamarosan a képernyők új generációja jelenhet meg: a hajlékony kijelzők, amelyek bármilyen tetszőleges formához idomulnak.

A flexibilitást egy új képernyő-technológia, a PolyLED teszi lehetővé, amely bizonyos polimerek fénykibocsátó tulajdonságát használja ki a képalkotás céljaira. A PolyLED azért alkalmas vékony, hajlítható kijelzők készítésére, mert a sugárzó anyag természetéből adódóan a fényerő és a kontraszt csupán kismértékben módosul a fény beesési szögének megváltozásával, ez pedig azt jelenti, hogy a néző például egy pohár köré tekert képernyőn is mindig élvezhető képet lát.

A PolyLED megoldásokat azonban egy másik probléma miatt mindeddig nem lehetett flexibilis képernyőkben felhasználni. Az erre a célra alkalmas, a fénykibocsátó anyag rögzítésére szolgáló hajlékony műanyag hordozók ugyanis átengedik a párát és az oxigént, amelyek károsítják a fénykibocsátó molekulákat. Így, a polimerekből készült hajlékony képernyők élettartama ma csupán néhány hét lehet.

A Philips mérnökei azonban most olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel több száz lehetséges hordozó oxigén- és vízáteresztő képességét tesztelhetik futószalagon – ezt alkalmazva pedig bíznak abban, hogy hamarosan megtalálják az ideális szubsztrátot. A Philips ráadásul a PolyLED mellett az LCD-technológián alapuló flexibilis kijelzőkkel is kísérletezik. Ezek ugyan ma még monochromok, ám energiaigényük igen alacsony, és arra is képesek, hogy kikapcsolásuk után megőrizzék felületükön a képet. A holland gyártó abban bízik, hogy hamarosan mind a PolyLED, mind az LCD megoldásra építve többéves élettartamú hajlékony kijelzőket állíthatnak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik