Gazdaság

Állami garancia termőföldhitelekre – Az első kapavágás

A jelzálog-hitelezés fellendülését várják a felek a Földhitel- és Jelzálogbank és a Nemzeti Földalap együttműködésétől.

Felvásárlási garanciát vállal a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) beragadt, rossz termőföldhiteleinek fedezetére a Nemzeti Földalap (NFA). “Cserébe” az FHB ingatlanos cége segít betanítani a földalap alkalmazottait, hogy a várható évi mintegy 10 ezer hektárnyi földterület cseréjét, adásvételét lebonyolíthassák. E megállapodás csak az első fecske, hasonló szerződés aláírására készül a földalap vezetője a napokban az OTP-vel is. A bankok üzleti kockázatait mérséklő szerződésekhez nagy reményeket fűznek: Benedek Fülöp, az NFA-t felügyelő címzetes államtitkár várakozásai szerint meglódul a földpiac.

Állami garancia termőföldhitelekre – Az első kapavágás 1Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója úgy számol, a megállapodás gyümölcse jövőre érik be, amennyiben az agrártárca megfelelő állami biztosítékokkal és kamatkedvezménnyel is támogatja a megfelelő birtokméretek kialakítását. Hasonló próbálkozása egyébként az Orbán-kormánynak is volt: földvásárlási kedvezményeket kapcsolt a gazdahitelhez (Figyelő, 2002/39. szám). Gyuris számításai szerint a földhitelekre szóló állami kamattámogatás ezúttal az indulás esztendejében nem kerülne többe 5 milliárd forintnál. Megfelelő feltételek mellett a bank jelenlegi, 60-70 milliárd forintra rúgó összes hitelkihelyezéseinek akár 20-25 százalékát is elérheti a jövőben a termőföld-hitelezés – tehát az állomány átlendülhet a 10 milliárdos nagyságrendbe. Miként a lakásfinanszírozásban, a termőföld-hitelezésben is az együttműködő kereskedelmi bankokra épülő kétszintes hitelezési rendszer kiépítésére készülnek, amely évente akár 60 ezer hitelkérelem elbírálására is alkalmas. Gyuris is osztja Benedek Fülöp véleményét, miszerint a föld általában elegendő hitelfedezetet testesít meg, de a termőföld-hitelezés sikerében döntő, ha az állam is a fedezet mögé áll, mert ez valóban megnyugtatja a jelzáloglevelet vásárló befektetőket. A jelenlegi piaci kamatok mellett is elfogadható méretet öltenek – 4 százalékos arányt képviselnek – a beragadt földhitelek. A szakemberek várakozásai szerint a támogatással leszállított kamatok mellett pedig 1 százaléknál is kisebb “bedőlési” ráta várható.

BIRTOKKONCENTRÁCIÓ. Kamatkedvezményre, állami garanciára számít a 100 százalékos OTP Bank tulajdonban álló OTP Jelzálogbank Rt. is. Vezetői arra készülnek, hogy rögvest bekapcsolódnak a termőföldvásárlás finanszírozásába, amint a feltételeket megteremti az állam. Oszlányi Zsolt elnök-vezérigazgató mégis óvatosan nyilatkozik a jövőre esedékes profilbővítésről. A nyitás alapfeltétele, hogy – garancia és kamattámogatás formájában – a jelenleg 13-13,9 százalékos üzleti kamatok és a hiteligénylők által reálisan vállalható 6 százalék közötti rést kipótolja az állam, elősegítve ezzel a birtokkoncentrációt. A várakozások szerint a kormány jövőre megteszi ezt a lépést. A jelenlegi agrárjövedelmezőségi viszonyok mellett Oszlányi szerint nincs létjogosultsága a piaci kamatú termőföld-hitelezésnek. A banki kockázatok csökkentése érdekében további elengedhetetlen feltételnek tartja a bankvezető egy naprakész ingatlan-nyilvántartás elkészítését is.

Egyelőre Benedek Fülöp még maga sem tudja, hogy hosszabb távon mennyi pénzből gazdálkodik majd az alap, de költségvetésük várhatóan nem haladja majd meg az idei 5 milliárd forintos keretet. További dilemma, hogy telik-e jövőre a központi forrásokból hosszú lejáratú, kedvező kamatozású, állami garanciás, támogatott földhitel-konstrukcióra, amelynek előkészítése egyébként most folyik a földalapnál, egyeztetve a pénzügyi és az agrártárcával.

“A mostani FHB-NFA megállapodás piaci hatása alapvetően attól függ, hogy kiket és milyen mértékű kedvezményhez, támogatáshoz juttat a földvásárlások kapcsán” – véli Für Zoltán, a Földbróker.hu vezetője. A mezőgazdaságból élőknek ugyanis nincs akkora jövedelmük vagy felhalmozásuk, hogy bele merjenek vágni 100 hektáros termőföldingatlanok megvásárlásába, több tízmillió forintos hitelt bevállalva ehhez.

Félévnyi csend után a szántóföldek “egzotikus piaca” máris éled. Újra megjelent a kínálat az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal magasabb árszinten, és élénkül a kereslet is. A földalap és a bank közötti szerződés mellett hatással volt erre az október 19-i írországi népszavazás is. Az uniós csatlakozásig ugyanis elvben már csak 15-20 hónap van hátra, s a tőkepiacok kiugró hozamot nem kínálnak, kockázatot annál inkább. Mindezeknek további hatása lehet az árak fokozatos kiegyenlítődésére, elejét véve ezzel a csatlakozás időpontjára beharangozott robbanásszerű termőfölddrágulásnak. Für Zoltán szerint a hazai népszavazás után szabadabb kezet kap a kormány a földtulajdonszerzési korlátozások oldásához is, ami igazi lendületet adhat a földbefektetéseknek. A szakember úgy számol, hogy a földárak két-három éven belül a mai szint 2-3-szorosán lesznek, megítélése szerint földet venni ma biztos és nagy nyereséggel kecsegtető középtávú befektetésnek tűnik.

ADÓSVIZSGÁLAT. A kölcsönből termőföldvásárlásra készülőknek mégsem érdemes hamis illúziókat kergetniük. Az Orbán-kormány idején jóváhagyott gazdahitelek körüli visszaéléseket követően a bankárok ezúttal azt ígérik, hogy a jelzálogkölcsönért kilincselők szigorú adósvizsgálatra számíthatnak, s csak a gazdaságos üzemméretű, nyereséges, tehát teljesen hitelképes ügyletekhez juttatnak pénzt. Németh Imre agrárminiszter pedig beiktatásakor azt ígérte, hogy a földvásárlásban a tényleges mezőgazdasági termelők kerülnek előtérbe: megszűnik a családi gazdaságok megkülönböztetett kezelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik