Gazdaság

A TDK rétságon – Kitelepítés

Ukrajnába viszi át a gyártás egy részét a TDK Elektronika Magyarország Kft. A rétsági termelés beszüntetését cáfolják a vezetők.

Robbanásszerű az olcsó kínai elektronikai alkatrészek térhódítása a világpiacon, ami a tervezettnél is súlyosabb veszteséget okoz a japán TDK-nak. Információnk szerint emiatt a rétsági leányvállalat teljes termelésének Ukrajnába telepítését is fontolgatja a 100 százalékos tulajdonos, a TDK Electronics Europe GmbH. Ebben az esetben csak regionális elosztóvá válna az itteni társaság.

A TDK rétságon – Kitelepítés 1KÉNYSZER. A TDK Elektronika Magyarország Kft. a nyáron már bejelentette a területi munkaügyi központnál, hogy “legrosszabb esetben” 200 fővel csökkentik a rétsági üzem akkor 875 fős létszámát (Figyelő, 2002/33-34. szám). Jolsvai Zoltán adminisztrációs és vállalatszervezési igazgató akkor azt nyilatkozta, hogy a vállalat nem képes a termékeit a rendkívül alacsony kínai költségszínvonalon előállítani. A három rétsági TDK-üzemből a transzformátor részleg a világpiacon megjelenő olcsó kínai termékek miatt ráfizetésessé vált.

A 3,2 milliárd forint törzstőkéjű TDK Elektronika Magyarország Kft., amely az ezredfordulón még 30 milliárd forint árbevétel mellett nyereségesen működött, tavaly már csak 25 milliárd forintos forgalmat ért el, és veszteséget kényszerült elkönyvelni. A ráfizetéses tevékenységet a TDK részben megszünteti, illetve automata gépsorokon folytatja, a termelés egy részét pedig a költségcsökkentés jegyében bérmunkaszerződéssel Ukrajnába telepíti.

A rétsági ipari parkba 1995-ben elsőként betelepülő TDK garanciát vállalt arra, hogy 2004-ig fenntartja azt a 600 munkahelyet, amelynek létesítéséért tíz évi mentességet kapott az iparűzési adóra a rétsági önkormányzattól. A társaság vezetői megígérték, hogy tömeges elbocsátás nem várható, de a leépítés tényleges nagyságáról csak következtetni lehet a munkaügyi központnak jelzett szám alapján. A határozott időre szóló megállapodások lejárta után eltanácsoltakat ugyanis nem kell a jogszabály szerint bejelenteni. A térségben nem a TDK az egyetlen cég, amely a költséglefaragás érdekében a létszámleépítést választotta: a nagyoroszi Knaus Magyarország Kft. szintén csökkentette a dolgozóinak létszámát.

Központi szerepA TDK Elektronika Magyarország Kft. 1995 szeptemberében alakult a Nógrád megyei Rétságon. A tekercselt alkatrészek gyártócsarnoka és a ferrit üzem 1997 februárjában készült el, a csipkondenzátor-üzem termelése pedig 1998 májusában indult be. A TDK Kft. egyben a közép- és kelet-európai régió fejlesztési és értékesítési központja is. Az első olyan TDK-gyár a világon, ahol a ferrit magokat és a transzformátorokat egy helyen gyártják.

Az elbocsátásokról szóló közzététel és a felmondási idő lejárta után szeptemberben meg is jelentek azok az első volt TDK-s dolgozók a területi munkaügyi központban, akik még nem találtak állást. Ők jelenleg több ajánlat közül választhatnak: egyebek között a gödi Samsung-üzem, a gödöllői Sony-gyár és a helyi munkaerő-kölcsönző vállalkozás is keres dolgozókat, így 80-100 új lehetőséget tudnak kínálni. A rétsági ipari parkba folyamatosan érkeznek újonnan betelepülő cégek, például az AFT alkatrész-beszállító leányvállalata és a holland Ten-Cateen BI.

Gresina István polgármester szerint szerencsére népszerű a rétsági ipari park, amelynek fele már megtelt. Jelenleg a hatodik üzemet telepítik be: a napokban adják át az AFT gyárát. Sorban állnak a társaságok – miközben az országban meglévő 140 ipari park kétharmada nincs benépesítve -, folyamatosan keletkeznek tehát új munkahelyek. A polgármester azt szeretné, hogy a jövőben tudományos, “intellektuális” tőke érkezzen a régióba. A TDK ukrajnai áttelepülésével kapcsolatban elismerte, hogy a határon túli munkaerő költsége tizede a hazainak, s ezzel nehéz versenyezni, el kell fogadni, ha a cégek gazdasági érdekeik miatt élnek e lehetőséggel. A TDK magyarországi gyártásának végleges beszüntetésének hírét nem tudta megerősíteni. Mind mondta, erről semmilyen hivatalos értesítést sem kapott eddig a vezetőktől.

ÉPÍTKEZÉS. Jolsvai Zoltán kifejezetten cáfolta a teljes kivonulással kapcsolatos feltételezést. Mint mondta, a TDK-leányvállalat éppen ellenkező úton jár, szervezetében is fejlődik, kereskedelmi irodát hoz létre. Az ukrajnai termelés is a magyar vállalaton keresztül bonyolódik majd le, és az itteni forgalomban is megjelenik. A cég gyártmányaiban jelenleg csaknem 20 százalék a hazai beszállítás aránya, s a beszállítók számát a jövőben különböző programokkal növelni kívánják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik