Gazdaság

Jó étvágyat! – Sthal Judit gasztronómiai iskolája

Kislexikonjában Stahl Judit azon gasztronómiai címszavakat veszi sorra, amelyekkel a gazdasági élet szereplői céges étkezések, rendezvények és utazások alkalmával találkozhatnak jobb éttermekben, üzletekben és beszélgetések során.

AIOLI

Jó étvágyat! – Sthal Judit gasztronómiai iskolája 1 Dél-francia eredetű, majonézalapú szósz. Erősen fokhagymás ízű, nevét is innen kapta: ail (fokhagyma) és oil (olaj). Hagyományosan törőmozsárban készítik és minél frissebb fokhagymát használnak hozzá, annál jobb ízű lesz a mártás. Bár a modern konyhában leginkább párolt halak, húsok és zöldségek mellé adják kísérőszószként, Provence-ban a grand aioli eseményszámba menő, önálló fogás. Ilyenkor az asztal közepére egy nagy tál friss aiolit tesznek, ezt körberakják főtt tojással, épp’ csak megpárolt zöldségekkel, húsokkal, halakkal és mindenki kedvére szed magának ezekből. Közkedveltségét az is bizonyítja, hogy 1891-ben L’Aioli címmel újságot is kiadtak: bár éppen a kiadó volt az, aki némi iróniával a mártás egyik legnagyobb erényeként szólt arról, hogy jelentős fokhagymatartalma miatt kiváló légyűző. Más mediterrán konyhában is találunk az aiolihoz hasonló ízű és összetételű szószt (például a katalán aioli).

ANGOSTURA

Jó étvágyat! – Sthal Judit gasztronómiai iskolája 2 Ez a vörösbarna folyadék a világ legismertebb gyomorkeserűje. Mivel egyúttal igen gyakran használt koktél-adalék is, nemigen létezik olyan magára valamit is adó bár, ahol nagy valószínűséggel ne találnánk belőle egy üvegnyit a mixer kezeügyében. Nevét azért kapta a venezuelai Angostura városról – ma Ciudad Bolivar -, mert 1824-ben itt készítette el először egy helyi orvos a többek közt angelikagyökér, enciángyökér, fahéj, galgant, kardamom, kínafakéreg, narancshéj, szegfűszeg és szerecsendió-virág kivonatából álló keserűt. Célja ezzel persze nem az volt, hogy Bolivar csapatai finomabbnál finomabb koktélokat iszogathassanak egy-egy kora esti happy hour alkalmával: a keverék lázcsillapító hatásának köszönhetően a katonák könnyeben viselték el a trópusi klímával járó nehézségeket.

AVOKÁDÓ

Jó étvágyat! – Sthal Judit gasztronómiai iskolája 3Eredetileg Dél-Amerikában őshonos gyümölcsfajta, de ma már Mexikótól Izraelig sok helyen termesztik. Neve állítólag az azték ahuacatl (here) szóból származik és a gyümölcs formájára utal. Az érett avokádó húsa vajszerűen puha. A nálunk kaphatóé legtöbbször viszont nem: egy kis további érlelődés kedvéért jó fogyasztás előtt két-három napig papírzacskóban tartani. Zöld vagy vöröses-fekete héja lehet sima, de lehet ráncos is; ez utóbbi héjfajta miatt az avokádót néha krokodil körtének is hívják angol nyelvterületen. Az avokádóból készíthető ételek közül az egyik legnépszerűbb a zöldcitromlével kevert fűszeres avokádópép, a mexikói guacamole.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik