Gazdaság

Egy csésze kávé Dominique de Combles de Nayvesvel

Párizs levonja a tanulságokat Le Pen választási szerepléséből - jósolja Dominique de Combles de Nayves nagykövet.

Jacques Chirac a voksok 82 százalékával nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját, míg a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen mindössze 18 százalékot szerzett. Miként értékeli ezt az eredményt?

Egy csésze kávé Dominique de Combles de Nayvesvel 1– Azzal kezdeném, hogy Franciaország demokratikus intézményei tökéletesen működtek. Az elnökválasztás első fordulójában tizenhat jelölt indult, akik közül a nép Jacques Chiracot és Jean-Marie Le Pent juttatta a második fordulóba. Az pedig rendben, az alkotmány előírásainak mindenben megfelelően zajlott le. Egy másik üdvözlendő fejlemény, hogy a választók a második fordulóban jóval nagyobb számban járultak az urnákhoz, mint az elsőben. A valamivel 80 százalék feletti részvételi arány ugyan nem a legmagasabb az elnökválasztások történetében, de azt jelenti, hogy a két forduló között mintegy négymillió embert sikerült szavazásra mozgósítani. Jacques Chirac mindemellett az ötödik köztársaság történetének legnagyobb arányú győzelmét aratta, amit a sajtó máris “történelmi többségként” aposztrofál.

– Le Pen személyében mindazonáltal először került be a második fordulóba szélsőjobboldali jelölt. Ebből milyen tanulságok vonhatók le?

– Néhány dolog máris nyilvánvaló. Először is, az első fordulóban minden korábbinál nagyobb volt a nem-szavazók aránya. Franciák milliói küldték azt az üzenetet a politikának: nem érdeklődnek az elnökválasztás intézménye iránt annyira, hogy maguk állást foglaljanak. Föl kell tenni azt a kérdést, hogy ennek a távolmaradásnak mi az oka. Rendkívül megszaporodtak továbbá a szélsőjobb és a szélsőbal erőket egyaránt támogató, úgynevezett tiltakozó szavazatok. Ez a tendencia ráirányítja a figyelmet egy jelentős társadalmi bizonytalanságra. A tanulság: a közbiztonság vagy a munkanélküliség miatti aggodalmakra választ kell találni.

– A francia szélsőjobb meglepetésszerű előretörése nyomán elképzelhető a hagyományos jobboldal radikalizálódása?

– Úgy vélem, az elnök üzenete, amellyel a második forduló éjszakáján a francia néphez fordult és amelyben kiállt egy sor alapérték mellett, tökéletesen egyértelmű. Franciország a maga történelmével és európai felelősségével nem alapozhatja politikai rendszerét a kirekesztésre és az intoleranciára.

– Megbukott a baloldal Franciaországban?

– Ugyan! Ahogyan 1997-ben, a nemzetgyűlés felolszlatását követő választásokon aratott baloldali győzelem sem jelentette a jobboldal végét, most sincs szó az ellenkezőjéről. A bal- és a jobboldal igen mély gyökerekkel rendelkezik Franciaországban. Ez a felosztás a XIX. század eleje óta stabilan jellemzi a politikai életet. Egy-egy választáson az egyik politikai erő kerekedik fölül, máskor a másik, de legföljebb pártok tűnnek el a színről – ez történt például a harmadik köztársaság legjelentősebb erejével, a Radikális Szocialista Párttal -, irányzatok semmiképpen sem.

– Négy éve Orbán Viktor, a most távozó konzervatív magyar kormányfő első külföldi útja Párizsba vezetett. Az utódja, a baloldali Medgyessy Péter francia kötődését jelzi, hogy a Becsületrend lovagja. Milyen jövőt jósol a kétoldalú kapcsolatokban?

– Az elmúlt bő tíz évben a francia-magyar kapcsolatok sosem függtek a kormányon lévő erők politikai színezetétől. Párizs és Budapest kapcsolata egykor igen bonyolult volt, ma viszont már a kölcsönös bizalmon és együttműködésen alapul. Ehhez az elmúlt évtizedben Orbán Viktor, Medgyessy Péter és Jacques Chirac éppenúgy hozzájárult, mint egy sor más jobb- és baloldali politikus mindkét országban. Nem utolsósorban ennek a kapcsolatrendszernek is köszönhető, hogy számos francia multinacionális cég nemcsak fontosnak tartja a magyarországi jelenlétet, hanem ezt az országot választotta regionális központjául.

– A magyar választások végeredménye körül hetek óta tart a mesterségesen is szított bizonytalanság. Az Európai Unió egyik nagyhatalmaként Párizs mit gondol az eredmény legitimitásáról?

– A legitimitás megállapítása egy minden tekintetben demokratikus választást követően teljes mértékben Magyarország ügye, és ehhez rendelkezésre áll minden szükséges intézmény és fórum. A hivatalos végeredmény múlt szombat óta ismert, és mi várakozással tekintünk az új kormánnyal és parlamenttel folytatott együttműködés elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik