Gazdaság

Választásokra gondolni, vagy generációkra?

A magyar választási láz nem változtat azon, hogy közben "mégis mozog a Föld". Mozog a mi régiónk is. Románia és Bulgária felértékelődik és a jelek szerint NATO-tag lesz. Új helyzet, amelynek kezeléséhez államférfi kell. Lehet, hogy csak politikust kapunk?

Az első áprilisi vasárnap előtti héten kies hazánk közvéleményét aligha lehet izgalomba hozni holmi világpolitikai ügyekkel. Legfeljebb az kelt futó érdeklődést, ha egy izraeli kisvárosban egy terrorista felrobbantja a zsidó húsvétot köszöntő ünnepi vacsora vendégeit. Az is csak azért, mert alkalmat nyújt a hazai parlamentáris neofasizmusnak egy kis választási hacacáréra arról, hogy izraeliek miért vásárolnak Pesten öröklakásokat. Egyébként a fél ország azt vitatja: kikre gondolhatott a kormánypárt nagyhatalmú szürke eminenciása, amikor egy kulturált miniesszében arra tett javaslatot, hogy az illetők fáradjanak le a pincébe és akasszák fel magukat a mestergerendára.

FELÉRTÉKELŐDŐ BALKÁN. Pedig, immár komolyra fordítva a szót, a választások győztesének komoly regionális gondokkal kell majd szembenéznie. Az utóbbi napokban Washington igényei felértékelték a régió néhány országa, mindenekelőtt Románia stratégiai fontosságát. Eddig arról volt szó, hogy a novemberi prágai NATO-csúcson a három balti ország, valamint Szlovénia és Szlovákia számíthat felvételre. Romániát és Bulgáriát úgy kezelték, hogy még “nem érettek” a tagságra.

A fordulatot az afganisztáni háború befejezése hozta meg. A Bush-kormányzat következő célpontnak a Szaddam-féle iraki rezsimet tekinti. Ezzel logikusan felvetődött az igény, hogy szárazföldi kapcsolatot kell létrehozni Törökországgal, amely a térség katonailag legerősebb NATO-hatalma, s amely minden jelentős közép-keleti akció fő támaszpontja. Az adott helyzetben ezt a kapcsolatot csak Románia és Bulgária NATO-felvételével lehet megteremteni.

Mindkét ország felismerte az új lehetőséget, s értékes – noha szimbolikus – támogatást nyújtott a közép-keleti NATO-erőknek. (Románia katonai rendőrökből álló osztagot és egy Herkules típusú szállítógépet küldött, Bulgária pedig tengerparti üzemanyag-támaszpontot nyitott meg az amerikaiak előtt.) Egy minapi Financial Times-cikk ráadásul úgy vélte, hogy “Románia józanul szembenézett múltjával, és törvények által garantált tolerancia jellemzi”. Ez meglehetősen nyílt utalás arra, hogy a magyar státustörvény vitájában létrehozott kompromisszum (Orbán-Nastase-paktum) a román fél “toleranciájának” köszönhető.

Ugyanilyen húrokat pengetett az amerikai főváros ultrakonzervatív lapja, a Washington Times. Kommentátora két cikket is küldött Bukarestből, kilenc NATO-belépésre törekvő ország hó végi értekezletéről. (Már a színhely megválasztása is jelezte a román pozíciók felértékelődését.) A Washington Times a státustörvényt mindkét cikkében regionális zavarkeltő tényezőnek minősítette. Elfogadta Nastase magyarázatát arról, hogy a törvény nem felelt meg az európai normáknak, s a korrekció a román “csendes diplomácia” sikere.

Miután a bukaresti konferencián Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy a novemberi prágai csúcson a “lehető legrobosztusabb NATO-kiterjesztést” akarják végrehajtani, a három balti ország, Szlovénia és Szlovákia mellett nyilván Bukarest és Szófia is tag lesz.

MECIAR-FAKTOR. Szlovákia esetében azonban bizonytalansági tényező a “Meciar-veszély” A román és bolgár pozíciók átértékelése idején Burns amerikai NATO-nagykövet elfogadhatatlannak minősítette Pozsony tagságát, ha a szeptemberi szlovák választásokon Meciar győzne. Bukarestben az is felvetődött, hogy ebben az esetben egyes tagállamok vétóval akadályoznák meg a felvételt.

A választások utáni magyar diplomáciának az eddig mutatottnál sokkal átgondoltabban és csiszoltabban kell működnie, ha egyszerre akarja kezelni a román felértékelődést és a szlovákiai Meciar-veszélyt. És főképpen: ha meg akar szabadulni attól, hogy Brüsszelben vagy Washingtonban irritáló regionális békétlenkedőnek tekintsék.

Ehhez kellene kikerülni azt a csapdát, amelyet a bölcs Szentgyörgyi Albert így fogalmazott meg: “A politikus a következő választásokra gondol, az államférfi a következő generációkra. Az emberek megválasztják az ügyes politikust és csodálkoznak, hogy nem államférfit kaptak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik