Gazdaság

Borkóstoló – Villányi Kékfrankos 1999, Bock

Már a kilencvenes évek első felében márkanév, brand lett a “Bock”, a jellegzetes, telt, villányias stílusú borászművész, Bock József munkáinak védjegye.#<# Borkóstoló – Villányi Kékfrankos 1999, Bock 1Bock, aki 1997-ben az Év bortermelője címet is elnyerte, lassan építkező mester: fél hektárról indulva terjesztette ki gazdaságát 25 hektárra, és roppant tudatossággal iskolázza-komponálja borait.

Villányban a hallatlan klimatikus adottságok találkoznak a szorgos, tip-top sváb borkultúra értékeivel. A mészkőhegyek, jó szokásuk szerint, leintik az északról fúvó szeleket, a kőlejtőket löszös homok borítja, és kutya melegek vannak. A Földközi-tenger felől beáramló meleg levegő tovább fokozza a hőséget: ideális helyzet, innen, e szubmediterránnak nevezett tájról fakadnak Magyarország leggazdagabb, nehéz, testes, magas alkoholú és tanninú vörösborai, intenzív és sajátos bukéval.

A hely szellemét jelzi, hogy az obligát kelta és római kezdetek után a honfoglalást követően, itt telepedett meg a Kalán és a Bor nemzetség, nomen est omen, mely nagy kalánnal ette a bort. További lényeges történelmi esemény, hogy itt ugratta lovát Zenthe Ferenc, vagyis pontosabban a Tenkes kapitánya, odacsapva – hol fenyegetni látott – a kuka, egytől-egyig súlyosan szellemi fogyatékos, a császári seregekbe a kisegítő iskolából rekrutált labancoknak. Kevésbé vicces, hogy a török alatt a vidék sokat szenvedett és pusztult, az egyik legjobb dűlő, ahol Bock is rendelkezik szőlőterülettel, a Jammertal nevet viseli, sokatmondóan. A kipusztult magyarok helyébe rácok, majd a török kiűzése után svábok jöttek, ami tárgyunk szempontjából azért érdemel említést, mert – mint ismeretes – a rácok hozták be a vörösborkészítés héjon erjesztéses technológiáját és a kadarkát.

A Kékfrankos, mely nálunk Nagyburgundi álnéven is szerepelt, nem túl bonyolult történet. Most, hogy itt van az ősz, itt van újra, és figyelmünk a ledér nyári borokról lassan a komolyabbak felé fordul, jó szívvel ajánlható, mint tökéletes egyensúlyú, ám nem nagy komplexitású beszélgetőbor, amely baráti, ezer forint körüli áron emelhető le a jobb boltok polcairól. Bock mester Kékfrankosa kékes reflexeket vető, gyümölcsös illatú, hosszú utóízű bor, amelyben feltűnően szép, hosszú csengésű akkordban szólalnak meg a színek: a bíbor gyümölcsillat, az enyhén konyakos utóíz, a világos és tiszta struktúra, a mesteri kézre valló lekerekített savak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik