Gazdaság

A pesti tőzsde kiútkeresése – Kopott fényű parkett

Élet-halál kérdést egyelőre nem csinálnak a pesti tőzsdén abból, hogy egyesüljenek-e valamelyik nagyobb piaccal, ám sokak szerint a lépés nem elkerülhető.

Változnak az idők, megkezdődtek a puhatolózó tárgyalások a potenciális partnerekkel egy esetleges csatlakozásról – erősítette meg Horváth Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) megbízott ügyvezető igazgatója a Figyelő értesüléseit, hogy a tőzsdetitkárság máris vizsgálja a fúziós lehetőségek előnyeit és hátrányait. A szakember nem árult el részleteket a tárgyalások irányáról, illetve azok előrehaladottsági fokáról. Azt viszont hangsúlyozta, hogy egyrészt az Európai Unióban meghatározó piacok, másrészt pedig a közép- és kelet-európai régió országainak tőzsdéi jöhetnek szóba (lásd külön írásunkat).

A pesti tőzsde kiútkeresése – Kopott fényű parkett 1Ha nem is hátraarcot, de finom kormánymozdulatot mindenképpen jeleznek az ügyvezető szavai, főleg, hogy ez év áprilisában még egy kissé “izolacionalista” stratégiát fogadtak el a közgyűlésen. Pedig már akkor is nyilvánvaló lehetett, hogy a piaci pangásból és a teljes érdektelenségből nem ártana kiutat keresni. Akkor a stratégiában még az szerepelt, hogy a BÉT nem készül azonnali fúzióra más börzékkel, csak figyelemmel kíséri az európai egyesülési folyamatot.

VÉSZJÓSLÓ TÁVLATOK. “Ha a pesti tőzsde nem talál kapcsolatot valamelyik nemzetközi börzével, akkor nincs jövője” – kongatja meg a vészharangot Érsek Ákos, a tőzsdén jegyzett NABI autóbuszgyár társasági igazgatója. Szerinte ráadásul már nem maradt sok idő az “okoskodásra”, a BÉT piaci értéke az egyre apadó forgalom mellett napról napra olvad, könnyen előfordulhat, hogy egy idő után már senkinek sem kell. Nagy a veszélye annak, hogy a nemzetközi tőzsdei hangulat esetleges jobbrafordulásakor a tőkepiacról forrást bevonni készülő hazai cégek kihagyják a számításból a BÉT-et, s inkább külföldi kibocsátással próbálkoznak.

A jelöltekMiután a nagy dérrel-dúrral beharangozott egyesülés, az iX névre keresztelt London-Frankfurt fúzió dugába dőlt, jelenleg az amszterdami, a brüsszeli és a párizsi börze összekovácsolásával létrejött Euronext számíthat a BÉT egyik lehetséges partnerének. Szóba jöhet még a frankfurti piac – annál is inkább, mert Magyarországon mindig is erős volt a német orientáció, a hazai bankok és brókercégek egy jelentős része ilyen háttérrel rendelkezik -, de nem zárható ki az angolszász vonulat sem. Részben a londoni tőzsde merülhet fel, de az amerikaiak sem akarják kihagyni az egységes európai piac kínálta lehetőségeket: a New York-i technológiai börze, a Nasdaq éppen a közelmúltban, június elején kezdte meg működését a kontinensen is. Az európai befektetők így a New York-i nyitás előtt vásárolhatnak az amerikai technológiai részvényekből. Egyelőre azonban a borúlátó nemzetközi hangulat miatt ez a kezdeményezés sem túlzottan sikeres. Szakértők nem zárják ki, hogy a BÉT valamiféle regionális együttműködésben, egyfajta “uniós-előszoba” börzében gondolkozik, közösen a varsói és prágai börzével.

Hasonlóképpen vélekedik Benke Ákos, a CA IB Értékpapír Rt. vezérigazgató-helyettese, aki szerint a befektetőknek, a brókercégeknek és magának a tőzsdének is a nagyobb forgalom, a szélesebb kínálat az érdeke. Ha ezt nem sikerül rövid idő alatt Budapesten biztosítani, akkor az ügyfelek vagy alternatív befektetési formákat keresnek – a biztosítástól a banki megtakarításokig -, vagy pedig egyszerűen nem Magyarországon fialtatják a pénzüket.

A BÉT vezetői azonban úgy látják, az idő nem sürget, sokkal fontosabb az, hogy megfontolt döntést hozzanak. Horváth Zsolt szerint a puhatolózó tárgyalásokon egyszerre több tényezőt kell figyelembe venni, köztük azt, melyik az a lehetőség, amely forgalombővülést hoz, új szolgáltatások bevezetéséhez vezethet, ráadásul még a megvalósítása is gazdaságos.

A részletekben aligha lesz könnyű megegyezni. Kérdéses lehet például a szövetség “iránya”, hiszen az a börze vezetőinek szavaiból is kiderült: nem tartják még “lefutott” játszmának a cseh, lengyel, szlovén és a magyar tőzsde összekapcsolását. Érsek Ákos szerint azonban a regionális börzéknek lejárt az idejük, a globális piacon a befektetők nem magyar vagy kelet-európai lehetőségeket keresnek, hanem szektorokat, befektetési típusokat. “Olajrészvényt vásárolnak, távközlési papírt és államkötvényt, az összehasonlítás pedig független attól, hogy azokat hol bocsátották ki” – mondja Érsek. Úgy véli, ezt a folyamatot erősíti a devizaliberalizáció felgyorsulása, valamint az is, hogy a közép- és kelet-európai térség – a NATO-csatlakozás után, az uniós belépéshez egyre inkább közelítve – elveszíti “feltörekvő” jellegét.

A pénz beszél…A pesti tőzsde forgalmának drasztikus visszaesése miatt jelentős költségcsökkentést határozott el a BÉT. A 2001. évre vonatkozó tervekben még napi 13 milliárd forintos forgalom szerepelt, a kijózanító realitás azonban alig haladja meg az 5 milliárdot. Ennek következtében a tervezett 1 milliárd forintos forgalmidíj-bevétel sem teljesül. A kiadáscsökkentések érintik a béreket, de újratárgyalnak bizonyos hosszú távú szolgáltatói szerződéseket is. A tőzsdetanács és a felügyelőbizottság tagjai nem veszik fel fizetésüket, amennyiben az év egészében veszteség keletkezik. A múlt évet egyébként 2 milliárd 80 millió forint bevétellel, 1 milliárd 777 milliós kiadással, azaz 303 milliós bevételi többlettel zárta a társaság.

HELYI ELŐNY. A tőzsde vezetője vitatkozik ezzel az állásponttal. Horváth Zsolt szerint ezeken a hasonló fejlettségi szintű piacokon még mindenképpen várható egy egyszeri fellendülés, ráadásul hosszabb távon is megmarad a létjogosultságuk. A nagyobb forgalmú blue-chip részvényeket ugyan egyszerre lehet majd elérni a “főbb csomópontokban”, de kis- és középvállalkozások számára továbbra is a helyi börze marad a tőkebevonás elsőrendű terepe.

A pesti tőzsde kiútkeresése – Kopott fényű parkett 2Egyesek azt is felvetik, hogy az integrációt nehezítheti a nálunk is érdekelt nemzetközi brókercégek, illetve a kizárólag hazai tulajdonban lévő társaságok közötti érdekellentét. Benke Ákos szerint azonban nem tűnnek megalapozottnak azok a félelmek, amelyek szerint a nagy intézményi ügyfelek “kihagynák” a játszmából a Budapesten érdekelt brókert és közvetlenül vásárolnának részvényt vagy állampapírt akkor, ha a BÉT csak a frankfurti vagy a londoni börze lerakata lenne. “A hazai cégeket továbbra is specialistának tekintik majd a nemzetközi befektetők” – állítja a szakember.

Lehet persze, hogy ezeknél a stratégiai megfontolásoknál sokkal “prózaibb” szempontok döntenek majd. Fontos például, hogy milyen áron kell majd (ha egyáltalán) a BÉT a nagyoknak, márpedig – figyelmeztet Benke – a tőzsde végül is cég, s a tulajdonosainak nem mindegy, milyen feltételekkel szállhatnak ki. Nem elhanyagolandó megfontolás az sem, hogy a nemrégiben bevezetett, a távkereskedést lehetővé tevő számítógépes rendszer helyett – integráció esetén, egy esetleges rövid átmeneti időszak után – valószínűleg új beruházással egy másik szisztémát kell majd meghonosítani, a mostanira költött több százmillió forint egy részét tehát nem tudja majd amortizálni a BÉT.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik