Gazdaság

Honnan, mit, mennyiért?

Egy lakás megvásárlása jelentős kiadás, a néhány százalékos megtakarítás is a vevő több havi fizetésének felelhet meg. Cikkünkben a megfelelő lakás felkutatásához, a lakás értékeléséhez és az alkuhoz adunk tanácsokat.

A lakásvásárlás talán legizgalmasabb része a keresés. Néhány lakás megnézése után már pontosabb képe lehet a potenciális vevőnek arról, hogy pénzéből futja-e a számára ideális – vagy legalább elfogadható – lakásra. A majdani vevő alapvetően háromféleképpen szerezhet információt az eladó lakásokról: hirdetés útján, ügynök révén vagy személyesen.

A legtöbb lakásvásárló az újságokat bújja eladó lakást keresve. Ebből a szempontból egyértelműen az Expressz a piacvezető lap. Naponta több ezer ingatlanhirdetést lehet olvasni benne. Előnye, hogy a hirdetések csoportosítva vannak hely szerint – Buda, Pest, Budapest környéke, Dunántúl, Balaton környéke, Duna-Tisza köze, Tiszántúl – és az egyes kategóriákban árak alapján is. Így elkerülhetjük, hogy egy pesti garzonlakást keresve a balatoni villák hirdetéseit is végig kelljen böngésznünk.

Honnan,  mit, mennyiért? 1Az egyes kategóriák terjedelmére ránézve gyorsan kiderül, miben jó az Expressz, és miben nem. A hirdetések durván 80-90 százaléka fővárosi vagy főváros környéki ingatlanra vonatkozik annak ellenére, hogy a tágan vett budapesti agglomerációban is legfeljebb az ország lakosságának – és ingatlanállományának – egyharmada található.

Budapesttől távolodva egyre inkább a helyi lapokban érdemes keresni. Ez lehet a megyei napilap, vagy ha van, akkor a városi, falusi heti- vagy havilap. Sok helyen a fő információforrás a legtöbb lakásba eljutó helyi hirdetési újság. Általános tanács nem adható, van olyan megye, ahol a helyi napilap tele van ingatlanhirdetéssel, máshol viszont alig találni egyet-kettőt. A nagy eltérésnek az az oka, hogy az eladók tudják, a vevők azt a lapot olvassák, ahol sok a hirdetés. Így ha egy lap jó pozíciót szerez a hirdetési piacon, akkor könnyen meg tudja tartani. Első számú hirdetési lappá válni pedig nehéz.

Az országos hirdetési lapok között meg kell említeni az Expresszhez hasonlókat, de nála kisebbeket; például Újpressz, Irányár. E lapok egy részében ingyen – az újság megvásárlásáért cserébe – lehet hirdetni. A látszólagos árelőny miatt sok eladó ezeket választja. A vevők azonban kevésbé veszik, hiszen drágábbak, mint az Expressz, és kevesebb is bennük a hirdetés. Az eredmény: sok eladóra kevés vevő jut. Ezt az ellentmondást mi lakásvásárlók ki is használhatjuk, hiszen ha jelentkezünk egy hirdetésre, akkor valószínűleg nagyobb örömet okozunk – pénzre lefordítva nagyobb árengedményre számíthatunk -, mint egy Expressz hirdetés esetén.

A kisebb lapokban hirdetők kevésbé vannak tisztában az árakkal. Ebből egyrészt az következik, hogy esetleg olcsóbban lehet vásárolni, másrészt sokkal gyakrabban találkozni irreálisan drágán kínált ingatlanokkal.

Vannak lapok, amelyek valamilyen speciális ingatlanfajtánál számítanak jó információforrásnak. Ha panziót vagy gyártelepet szeretne venni valaki, akkor az ingatlanos szaklapokban érdemes keresnie, amilyen például az Ingatlan és befektetés. A speciális ingatlantípus elég kevés embert érdekel, így szívesebben hirdetik olyan lapokban, amelyeket a drága ingatlanok közvetítésére szakosodott ingatlanügynökök is olvasnak.

Nagy értékű budapesti villát keresve a Képes Ingatlan Expressz a jó választás, itt egyből látjuk is azt, amit kínálnak.

A lakások eladásának egy része valamilyen személyes információn alapul. Ilyen lehet például ha egy nagyobb lakás keresése közben a lépcsőházban meghallottuk, hogy a szomszédban lakó kisebb lakást szeretne, és a miénk valószínűleg éppen jó lenne neki. Különösen kisebb településen megy híre annak, ha valaki árulja a lakását.

Sokan próbálkoznak azzal, hogy a kiszemelt utcákat ragasztják tele “Lakást vennék a környéken” céduláikkal. Úgy gondolkoznak, hogy ez egyrészt olcsóbb, mint a hirdetés, másrészt nagyon célzott. Az emberek többsége persze elmegy az ilyen cédulák mellett, akik viszont éppen eladni akarnak, azok szeme könnyen megakad a “vennék” feliraton.

Ha talált egy jónak ígérkező lakást a leendő vevő, akkor rajta, beszéljen meg egy időpontot az eladóval, és nézze meg. Mikor kerüljön erre sor? Az emberek többségének hétvégén van ideje rá. Jobban járunk azonban, ha inkább hét közben megyünk, és persze világosban.

A mire kötelező figyelniTető



Mennyire régi, mennyire jó állapotban levő a tetőszerkezet?

Vannak vizesedésnyomok?

Falak

Egyenesek a falak és a mennyezetek?

Vannak szerkezeti hibára utaló repedések a falon?

Mennyire jó állapotú a vakolat, a festés?

Ablakok

Jól szigetelnek az ablakok?

Megvetemedett az ablakkeret, az ablak? Jó állapotban van a gitt a keretekben?

Padló

Egyenes a padló?

Hallunk recsegést? Milyen állapotban lehet a parketta alatti párnafa?

Vizes helyiségek

Vannak beázásnyomok?

Jó állapotban van a konyhaszekrény és a munkalap?

Megfelelő helyen van a tűzhely és a moso gató?

Jó a szellőzés?

Milyen állapotban vannak a szerelvények?

Repedtek a csempék?

Szivárognak a csövek?

Csöpögnek a csapok?

A lefolyókban gyorsan lefolyik a víz?

Mekkora a vízmelegítő rendszer kapacitása?

Fűtés

Mivel fűtenek?

Mennyire szigetelt a lakás?

Villanyvezetékek

Mennyire régiek a vezetékek?

Elegendő dugaszoló aljzat van? És jó helyen?

Egy lakás hangulata más lehet napsütésben, más esőben. A kedvező vagy éppen kedvezőtlen benyomásokon túl mindig gondoljunk arra, hogy máskor hogyan vélekednénk lakásról. Hétvégén megváltozik az utcák, terek hangulata is. Egy hétköznap délután elviselhetetlenül zajos belvárosi utca vasárnap délelőtt teljesen kihalt. Elég kellemetlen meglepetésben lehet része a vevőnek beköltözés után, ha a csendesnek, nyugodtnak hitt lakás ablaka alatt reggeltől estig pöfögnek az autók.

Nemcsak egy héten belül változik egy lakás hangulata, hanem évszakonként is. Akit zavar a gyerekek hangoskodása, az még a nyári szünetben se vegyen iskola melletti lakást. Sok panorámásnak hirdetett lakásból télen igen szép a kilátás. Amikor azonban kizöldülnek a fák, akkor több kilométer helyett gyakran csak méterekre látni el. A tetőtéri lakásoknál igen fontos a hőszigetelés. Ha ezt rosszul végezték el, akkor nyáron már kora reggel elviselhetetlen lehet a meleg, télen viszont jó nagy lesz a fűtésszámla, mert igen gyorsan lehűl. Nem véletlen, hogy az ilyen lakásokat nem a kánikula alatt hirdetik eladásra.

Honnan,  mit, mennyiért? 2Ritka az a vásárló, aki az elsőre azt mondja – azt meri mondani -, hogy megveszi. Első látogatáskor érdemes minél több dolgot megtudni, de ekkor még nem az a cél, hogy a vevő teljesen biztos legyen a lakás legapróbb részletének állapota felől is. Mindössze annak kell kiderülnie, hogy a látottak és az elhangzott ár alapján egyáltalán érdekli-e a lakás. Érdemes fő vonalakban felmérni, hogy milyen átalakításra és felújításra lesz szükség, ha végül ez a lakás lesz a nyerő.

Az alapos szemrevételezésre a második vagy a sokadik látogatás során kerül sor. Érdemes minél több részletet megnézni. Egy régi mondás szerint a vevőnek száz szeme legyen, az eladónak az is elég, ha csak egy van. Oldalakon keresztül lehetne sorolni az olyan apró részleteket, amelyeket érdemes lehet megnézni egy lakásban. Itt természetesen csak néhány fontosabb dolgot emelhetünk ki, egy családi háznál pedig még több kérdés merülhet fel.

Tökéletes lakás természetesen nincs. Nem is lehet az a cél, hogy mindegyik alábbi pontban pozitív választ kapjunk. A problémák többsége kisebb-nagyobb költséggel kijavítható. Tudni kell azonban, hogy ez mennyi munkát, pénzt igényel. A hibák megtalálása az áralku során is jól jöhet majd. (Lásd beszédes táblánkat).

Érdemes a vevőnek beleélnie magát abba, hogy milyen lesz a lakás akkor, amikor már elvégezték a szükséges felújításokat, átalakításokat. Amikor a lakás állapotát vizsgáljuk, próbáljunk meg forintokban gondolkodni. Az eladók gyakran olyan felújításokat végeznek el, amik látványosak ugyan, de azért nem kerülnek sokba.

“Szótár” ingatlankeresőknek„A hirdetések ugyan a lakásokról szólnak, de az elsődleges cél a lakás eladása, nem pedig a tárgyilagos bemutatás. Az eladók nagy része – érthetően – szeretne egy kicsit kedvezőbb képet festeni a lakásáról, mint amilyen az valójában. A vevőnek értenie kell a hirdetések nyelvén, le kell fordítania, mi is állhat a szöveg mögött. Nem biztos, hogy minden hirdetés torzít, de torzíthat. Érdemes résen lenni. Íme néhány kifejezés, ami nem biztos, hogy azt jelenti, mint aminek első látásra tűnik:

“közvetlen kertkapcsolat” – földszinti;

“részben Dunára néző” – ha kihajolunk az erkélyről, akkor tiszta időben valahol messze talán látni a Dunát;

“nézze innen a tűzijátékot” – a messze távolban villódzó fények vagy a tűzijáték vagy valami más;

“csendes” – sötét belső udvari, elhagyatott helyen levő;

“fiatalos” – nincs lift, és a lakás a hatodik emeleten van;

“két szintes” – az emeletre egy szűk létra visz fel;

“jó közlekedés” – az ablak alatt áll meg az éjszakai busz;

“eredeti elrendezésű” – rosszul leválasztott

Az egyik ilyen a festés. Első ránézésre teljesen más a hangulata egy egyébként lerobbant, de nem olyan régen kifestett lakásnak. Fehér falakkal jóval nagyobbnak és világosabbnak látszik. Az új festés eltakarja a lakás múltját.

Legyünk óvatosak. Gyakran előfordul, hogy a tulajdonos “eladásra lesz” felkiáltással eléri az ajánlkozó mesterembernél, hogy engedjen az árból, hiszen elég úgy elvégeznie a munkát, hogy a birtokba adásig ne essen szét a lakás. A gyakori átverések közé tartozik még, hogy az eladó kicserélteti a konnektorokat és a villanykapcsolókat – ez 10-20 ezer forintból megoldható egy átlagos lakásnál -, majd megpróbálja elhitetni a vevővel, hogy az egész elektromos hálózatot felújíttatta – százezrekért.

Általában már az első látogatáskor látszik az is, hogy az eredetileg hallott árból mennyire lehet alkudni. A “végső árban” azonban még nem lehet biztos a vevő, de gyakran előfordul, hogy az eladó a telefonban vagy a hirdetésben közölt árból egyből enged, ha gyorsan fizetnek. Az árat ilyenkor azért csökkenti, hátha nem is akar ezután a vevő már többet alkudni.

A hallott ártól még nem kell megijedni, kevés az a lakás, amit annyiért adnak el, amennyiért hirdetik. A vevő bátran adjon ellenajánlatot. Sokan félnek attól, hogy egy 10 milliósra tartott lakás eladójának azt mondják: adunk érte 8-at. Lehet, hogy tízből kilenc esetben teljesen reménytelen a helyzet. De egy átlagos lakásvásárló sok lakást néz meg, és ha csak minden tizediknél nyerne bátor alkudozásával egymillió forintot, akkor már megérte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik