Gazdaság

Bukaresti ambíciók

Felszámolni a szegénységet és a munkanéliküliséget, csökkenteni az állam szerepét, ivisszaszorítani a bűnözést és a korrupciót, felgyorsítani az uniós csatlakozási folyamatot és biztosítani a gazdasági növekedést – ezek az előremutató, jóllehet részben irreális célok szerepelnek az új román kormány programjában.#<# Az Adrian Nastase vezette kabinet mindehhez a felfutó beruházások révén reméli előteremteni a szükséges forrásokat. E befektetések mértéke ugyanis a kormányprogram szerint olyan jelentős lesz, hogy segítségükkel a nemzeti összjövedelem a következő négy évben évi 4,5-6,0 százalékkal haladja majd meg a jelenlegit. Bukaresti ambíciók 1Igaz, arról a dokumentumban egy szó sem esik, mivel csábítják Romániába a befektetőket. Az mindenesetre már önmagában vonzó lenne, ha stabilizálnák a gazdaságot, megvalósítanák a pénzügyi reformot, megszilárdítanák az adófegyelmet és javítanák a fizetési mérleget. Egyik első intézkedéseként a Nastase-kabinet az államháztartási hiány plafonját 3 milliárd dollárban határozta meg.

A kormányprogram azonban enyhén ellentmondásos és kicsit tautologikus, az eredményeket ugyanis a kis- és közepes vállalkozások támogatásától, az infláció tervezett megfékezésétől és a privatizáció felgyorsításától várja. A vállalkozóknak mindenekelőtt a pénzügyi törvények kidolgozását és a hitelek olcsóbbá tételét ígérik.

Romániában az elmúlt 10 évben hasonló programmal lépett hivatalba szinte valamennyi kormányzat, ám az ígéretek beváltása egyiküknek sem sikerült. A külföldi befektetők bizalmatlanok voltak, s a román tőke is inkább külföldre menekült. Hogy ez utóbbi helyzetnek véget vessen, a kormány azt ígéri: csökkenti a beruházásként visszaforgatott profitra kivetett adót. A Nastase-csapat számításai szerint évi 1,8 milliárd dollárra rúg majd a befektetések összege.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik