Gazdaság

A Philos Rt. alapítója

Aki egyszer sem próbálkozik, az ne csodálkozzon, ha nem jön össze semmi, ha pedig egyszer-egyszer nem jön össze, mindaddig kell próbálkozni, amíg nem sikerül - vallja az amerikai piacra dolgozó Philos Laboratories nevű játékszoftver-fejlesztő cég felépítője.

A Philos Rt. alapítója 1Vámosi Zsolt, A Philos Kft. vezetője fiatal ember: mindössze 27 éves. Mire a középiskolát elvégezte, már több üzleti próbálkozás volt a háta mögött, elsősorban (ügyviteli) programokat írt kisebb cégek megrendelésére. Az érettségi után a Műegyetem közlekedésmérnöki karán tanult másfél évig, majd 1995-ben megalakította a Philos Kft.-t. Három éve a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának hallgatója, 2001-ben államvizsgázik.

Arra a kérdésre, hogy miként sikerült ilyen fiatalon egy 60 fős, immár 300 millió forintnyi külföldi tőkével is megtámogatott cég vezető menedzserévé válnia, azt válaszolja: csupán annak köszönheti a gyors karriert, hogy rengeteget kockáztatott, s abbahagyta a biztos munkát ígérő műszaki egyetemet. Ehelyett az üzletre koncentrált, és “megcsinálta a helyét saját magának”. Arra azért maradt ideje, hogy az ELTE filozófia szakára jelentkezzen (innen a cég neve), igaz végül mégis a gazdasági felsőoktatást választotta: jövőre kap közgazdász diplomát.

Az immár részvénytársasággá alakult Philos székhelyéül szolgáló óbudai irodaházban egyébiránt a kamaszos külsejű Vámosi nem számít fiatalnak: a játékprogramokon dolgozó csapat átlagéletkora nem éri el 25 évet. Arra, hogy Vámosi Zsolt – vagy ahogy munkatársai becézik, Vami – a cég egyik vezetője és tulajdonosa, csupán abból derülhet fény, hogy nem sportcipőben és feliratos pólóban, hanem a yuppie-k “egyenruhájában”, sötét öltönyben és jó minőségű, vakítóan fehér ingben bukkan fel a folyosón.

A gyorsan bővülő cégnél amúgy a modern irodabútorok ellenére is kissé kollégiumira emlékeztető hangulat uralkodik. Ez azonban csak a felszín: itt egy jól megszervezett és összetartott fejlesztő csapat teszi a dolgát. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az első számítógépes játékuk – a Theocracy – az egyik neves multinacionális kiadó, a francia központtal működő UBI Soft gondozásában került piacra az egész világon (így természetesen itthon is).

Fontos lépés a cég életében, hogy szeptemberben egymillió dolláros invesztícióról sikerült megállapodásra jutniuk az ABN Amro Capital kockázatitőke-befektető társasággal.

A kockázati tőke érdeklődése annak szól, hogy a Philosban ma már egyszerre három játékprogram fejlesztésén dolgoznak, és a viharos tempójú fejlődés láttán nem tűnik lehetetlennek a vezető által kitűzött cél: három éven belül bekerülni a világ legnagyobb játékfejlesztő cégei közé, a régióban pedig a legnagyobbá válni.

Vámosi büszke az általa beindított cégre, amelybe két éve Zámbó Viktor, az Integra Rt. alapítója szállt be egyenlő rangú társtulajdonosként. Ma már gyakorlatilag “sínen van” a Philos, de jó néhányszor hajszálon függött a vállalkozás sorsa. Az ismerősei szerint olykor “túlságosan is magabiztos” vezető ezeken a helyzeteken úgy jutott túl, hogy határidőt tűzött maga elé: ha nem sikerül megoldani a problémát, akkor be kell csukni a boltot. Végül mindig sikerült kiutat találni.

Még nem alapított családot, jelenleg egy budai társasházban bérel lakást. Két öreg amerikai luxusautó a tulajdona. Az “autórestaurálás” mellett művészfilmekkel és filozófiai olvasmányokkal tölti szabadidejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik