Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Biztonságra játszva

Komoly alulértékeltséget suigallnak a tőzsdei árfolyamok az elmúlt hónapok mélyrepülésével a viszonylag stabil vállalati fundamentumokhoz képest – állítja Palánkai Gábor, a Daewoo Bank értékpapír-piaci elemzője. A dollárban számolt árak több évre visszatekintve is a legkisebb értéküket vették fel, miközben a régió politikai-gazdasági rizikója, valamint a magyar makro-egyensúlyi kockázat az elmúlt hónapokban jelentősen enyhült. A BUX 8 ezer pont körüli stagnálását magyarázza a privatizációs folyamat lelassulása, illetve az ingatlanpiaci bumm hatására elszivárgó kül- és belföldi “forró tőke” aktivitásának csökkenése, végül a likviditási kockázat ugrásszerű növekedése.

További kockázati prémiumok beépülését okozta a külföldi befektetőket elbizonytalanító, gyakran kifejezetten populista kormányzati gazdaságpolitika, valamint az infláció csökkenésének megszakadása, ami mögött a magas nyersanyagárak állnak. A szakértő szerint azonban a magyar gazdaság dinamikus és következetes növekedése középtávon fennmarad. Az intézményi befektetők és a spekulánsok azonban olyan egyértelmű üzeneteket igényelnek, mint például az ország hitelképességének felminősítése, az uniós csatlakozási folyamat felgyorsulása, vagy a makromutatók további, trendszerű javulása.

A kockázatok egyenletesebb elosztása érdekében a portfólió felét amerikai, illetve európai kötvényekbe fektetné az elemző. A fennmaradó részért pedig a tőzsde legnagyobb blue chipjeiből vásárolna. A Mol-részvényt azonban – a kissé kiszámíthatatlan nagytulajdonosként viselkedő államra való tekintettel – enyhén alulsúlyozná Palánkai. A fentieken kívül a stabil piacokkal és megbízható menedzsmenttel rendelkező cégek papírjai kerültek a portfólióba. A BorsodChem és a Pick esetében a piac a tulajdonosi bizonytalanságot érdemtelenül nagy diszkonttal büntette, ezért e részvények jó, bár enyhén spekulatív vételnek bizonyulhatnak. –

PALÁNKAI GÁBOR, Daewoo Bank (Magyarország) Rt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik