Van valami a tyúkhúslevesben, ami lassítja a megfázáskor fellépő kellemetlen gyulladásos folyamatokat. Nagyanyáink hagyományos gyógymódja olyannyira felkeltette Stephen Rennard érdeklődését, hogy a University of Nebraska kutatója nem átallotta az otthon főzött levest lefagyasztani és étkezési helyett kísérleti célokra magával vinni a munkahelyére.
A fehérvérsejtek egyik csoportját a neutrofil granulociták alkotják. Rennard laborvizsgálatainak eredményei alapján a húsleves lassítja ezen sejtek mozgását. Amikor megfázást okozó vírus jut a szervezetünkbe, akkor a szakértők magyarázata szerint a granulociták a fertőzés helyére sietnek, hogy megtisztítsák azt, eközben azonban épp maguk lesznek a fő kellemetlenséget jelentő gyulladások kiváltói; mind a torokfájás, mind a makacs orrfolyás a szervezet védekezése miatt alakul ki. A tyúkhúsleves enyhíthet ezeken a panaszokon. Ám mielőtt eljutnánk odáig, hogy a levest receptre írja fel az orvos megfázás vagy influenza esetén, néhány vizsgálatot végre kell még hajtani. Érdemes volna például felderíteni, milyen úton hat a házi orvosság, valamint azt, hogy vajon a levesnek csupán az aromája által kiváltott pszicho-immunválasz is hasonló-e. Tény, hogy a hús mellett a vöröshagyma, a zeller, a burgonya is mind gyógyhatással bírhatnak, mégis az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy ezek együttesen fejtik ki a kedvező hatást a megfázásos betegben. Ez volna tehát a tyúkhúsleves titkára adott tudományos magyarázat.