Gazdaság

GENETIKAI KÖZÜGY – Génkísérletek Izlandon

.

Az izlandiaknál gyakori pikkelysömör és csontritkulás genetikai bizonyítékait tárta fel többek közt a DeCode Genetics. Ez a biotechnológiai magáncég a világon eddig egyedülálló módon lehetőséget kapott arra, hogy – a teljes izlandi népesség genetikai állományában kutatásokat végezve – feltérképezze bonyolult megbetegedések összetett genetikai hátterét. A vállalat nemrég bejelentette, hogy kutatóinak sikerült azonosítaniuk különféle elmebetegségek kialakulásáért felelős géncsoportokat. Korábban már megállapították, hogy a pikkelysömör és a csontritkulás, amely gyakran együttesen fordul elő a betegekben, genetikailag kapcsoltan öröklődik.

Kari Stephansson, az intézet elnöke arról is beszámolt, hogy kutatásaik során az úgynevezett geneologikus megközelítést alkalmazzák, amely a genetikai és a bioinformatika eredményeinek egyesítését jelenti. Az Izlandon lehetővé tett populáció szintű megközelítés nagy segítséget jelent az öröklött tulajdonságok megismerésében. A DeCode Genetics egyébként a teljes emberi génkészlet feltérképezését célzó több százmillió dollárt felemésztő Human Genome project kapcsán kezdte el kutatásait. Azzal a bioetikai dilemmával is szembesülniük kellett, hogy vajon megengedhető-e Izland szigetének valamennyi lakosát érintő genetikai mintavétel, vagy az embereknek joguk van genetikai magánügyüknek tartani saját egyéni DNS-állományukat. Mindenesetre a szerződést megkötötték.

“Minden kételyek ellenére, az izlandiak 90 százaléka örül, hogy genetikai adataikat felhasználjuk a betegségeket okozó gének lokalizálása végett” – állítja a DeCode harvardi végzettségű biológus elnöke, aki maga is izlandi őslakos. Személyesen ügyelt arra, hogy az izlandiak adatait valóban anonim módon használja fel a kutatás. Ez persze azzal is együtt jár, hogy ha valakinél betegségre utaló gént találnak, azt egyénileg nem fogják figyelmeztetni a rá leselkedő potenciális veszélyre.

Stephansson úgy véli, a társadalomnak joga van felhasználni a népesség genetikai adatait olyan kutatásokhoz, amelyeknek az a célja, hogy hatékonyabb gyógymódokat fejlesszenek ki az összetett – eddig legfeljebb csak tüneti módon kezelt – megbetegedésekre. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik