Gazdaság

MOL – Túl a mélyponton?

A múlt hét valamennyi kereskedési napján 4 ezer forint fölötti áron zárt a Mol részvénye. Ez több mint 10 százalékos emelkedést mutat az elmúlt időszak 3650 forintos mélypontjához képest, és a 4 ezres lélektani határ áttörése a hosszú hetekig 3800 forint körüli árszinten mozgó olajpapír iránti érdeklődés növekedését is jelzi.

A nemzetközi olajpiaci fejlemények nem indokolják a Mol árfolyamának emelkedését. A nyersolaj világpiaci ára minden eddigi rekordot megdöntött, ráadásul az elmúlt héten nyilvánosságra hozott jelentések szerint az Egyesült Államok stratégiai tartalékai is mélyponton vannak. A magasra szökött olajárak láttán egyesek spekulációt emlegetnek, mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a tartósan 30 dollár feletti árfolyam a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) sem érdeke, hiszen ezen az árszinten már sok olyan új termelő lép be a piacra, amelyek számára újra gazdaságossá válik a kitermelés. Egyes elemzők a novemberi amerikai elnökválasztásig nem várnak jelentős fordulatot az olajárak alakulásában.

Szeptember elsejétől a Mol 6,25 forinttal feljebb vitte a gázolaj fogyasztói árát, s e lépést azzal indokolta, hogy a Magyarországon használt gázolaj jegyzési ára az utolsó hazai drágítás napja, május 26. óta a világpiacon 35 százalékkal emelkedett. A társaság közleménye szerint a Molnál a gázolaj jelenlegi nagykereskedelmi ára literenként közel 20 forinttal marad el a világpiac által indokolt szinttől. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a Mol utoljára júniusban emelte a benzin árát, azaz Csák János távozása óta nem került sor drágításra. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik