Gazdaság

Állambarát minimálbér-emelés

Igen felháborított a minimálbérrel kapcsolatos cikkük (Minimális program, Figyelő, 2000/32. szám). Egy kisvállalkozás vezetőjeként felháborítónak tartom a kormánynak az adókra, a járulékokra és minimálbérre vonatkozó nyilatkozatait, ugyanis ezek demagógok, s a valósággal ellentétben álló információt közölnek a tömegekkel.

A tények: a jelenlegi 25 ezer forint bruttó minimálbér esetén a dolgozó 20 ezer 642 forintot visz haza, a cégemnek pedig meg kell termelnie 37 ezer 600 forintot. Tehát a megtermelt bevételből (ha azt teljesen bérre fordítanám) 54,8 százalék marad meg, az állam zsebébe vándorol 16 ezer 958 forint, azaz durván 46 százalék.

A 40 ezer forint bruttó minimálbér esetén 29 ezer 267 forint tehető zsebbe, és a cégemnek 59 ezer 80 forintot kell leszámlázni, a pénznek be kell folynia, mindezt persze meg is kell termelni. Tehát a megtermelt bevételből 49,53 százalék marad meg, az állam kap 50,47 százalékot, ami 29 ezer 813 forint. A dolgozó jövedelmének nettó növekedése mindössze 8625 forint (29 ezer 267 mínusz 20 ezer 642 forint). Az állam viszont 12 855 forinttal (29 813 mínusz 16 958) többet kap, az állami bevételnövekedés több mint 75 százalékos. A cégemnek (és a dolgozónak is) 57,12 százalékkal kell többet termelni, mert 37 ezer 600 forint helyett 59 ezer 80 forintot kell gyakorlatilag azonos piaci körülmények között kitermelni és leszámlázni.

Ezek alapján szeretnék néhány dolgot kiemelni. Ha indulatosan fogalmaznék, akkor azt mondanám, hogy ez a kormány is pénzügyi terror alatt tart bennünket. Higgadtan fogalmazva a minimálbér-emeléssel nem a dolgozók járnak jól, hanem ismételten az állam. A valósághű tájékoztatás esetén a fenti számokat kellene talán megemlíteni. Ha a dolgozók javára szeretne az állam rendelkezni, akkor a nettó hazavihető pénzekre vonatkozóan kellene javaslatokat tennie, és nem a bruttó – gyakorlatilag megfoghatatlan és félrevezető – pénzben gondolkodni. Ha a kormány vállalkozásbarát lenne, akkor a 75 százalékos járulék- és adóteher-növekedést (amit persze sehol sem reklámozott) nem terhelné a vállalkozásra, amely úgy sem fogja tudni az árait körülbelül 57 százalékkal megemelni. Megemlíteném továbbá, hogy az állami propaganda másik “fegyvere”, miszerint “jelentősen csökkentek (csökkennek) a járulékok”, nevetséges, hiszen 6 százalékponttal csökkent a tb-járulék (39-ről 33 százalékra), aminek ellentételezésére azonnal bevezették az egészségügyi hozzájárulást.

Mindebből az következik, hogy a vállalkozás megint sarokba van szorítva, és így vagy részmunkaidősre alakítja át a munkaszerződéseket, vagy egyéni vállalkozóként fogja foglalkoztatni a dolgozókat, vagy továbbra is mindenféle “szürke” megoldással fogja megfizetni az embereit.

Összefoglalva: megint az állami bevétel növelése a cél.

Eurocom Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik