Gazdaság

VILÁGÍTÓ SZÚNYOGLÁRVÁK – Maláriamentes övezet

A malária a világ egyik legveszedelmesebb betegsége: évente csaknem kétmillió áldozatot szed a harmadik világ, főként Afrika és India trópusi országaiban. Brit genetikusok most génsebészettel próbálják megfékezni a kór tombolását.

Közismert, hogy a halálos nyavalyát a szúnyogok terjesztik, a betegség okozója pedig nem baktérium vagy vírus, hanem egy egysejtű állatka, amely a vérszívó rovar bélrendszerében tenyészik. A maláriát leghatékonyabban mégis szúnyogok elpusztításával lehet megelőzni, és úgy tűnik, a brit szakembereknek most sikerül az áttörés: olyan idegen géneket ültettek be a szúnyogok petéibe, amelyek a következő generációkban terméketlen hímutódok kikelését eredményezik. A steril hímek laboratóriumban nagy tömegben “gyárthatók”; ezeket szabadon eresztve pedig a vadon élő állomány annyira fölhígítható a mutánsokkal, hogy a nőstények jó része a terméketlen egyedekkel párzik majd.

Bár a sterilitást kiváltó gének pontos működési mechanizmusa egyelőre még földerítésre vár, a melléjük juttatott, UV fényben világító fehérjéket kódoló jelzőgéneknek köszönhetően bebizonyosodott, hogy a génbevitel sikeres és megismételhető; erről legékesebben maguk a világító szúnyoglárvák tanúskodnak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik