Gazdaság

EGÉSZSÉGŐRZŐ PROGRAM – Feszültségoldás

Harmincéves kor fölött ugrásszerűen nő az egészség elvesztésének kockázata. Mivel az emberek alig törődnek ezzel, egyes cégek maguk őrzik dolgozóik egészségét.

Szokványos helyzet a menedzserek életéiben is, hogy a dolgok nem úgy mennek, ahogyan eltervezték. “Előfordult, hogy az árut szállító kamion árokba borult, vagy a beszállító késett, nekünk pedig pontosan kellett célba juttatnunk a termékeinket” – meséli egy magát megnevezni nem kívánó vezető. “Odabenn kiabáltam a többiekkel, otthon pedig iszogatással oldottam a feszültséget. Ám amikor megszületett a kisfiam, változtattam az étrendemen, abbahagytam az ivást, s beszálltam a szokásos fociba a kollégákkal. Így közelebb kerültem hozzájuk, és a munkában is jobban tudtam támaszkodni rájuk. A mozgás csökkentette a feszültséget, s ma már jól érzem magam.”

Magyarországon még ritka, hogy a hasonló helyzetbe került menedzserek segítséget kapjanak cégüktől. Kivételnek számít a Matáv Rt., amely egészségőrző programot indított el. Már 1991-ben önsegélyező egyesületet alapítottak a dolgozókkal közösen, 1998-ban pedig megalakult a Dimenzió Egészségpénztár is (Figyelő, 2000/16. szám). Az egészségőrző program célja a legnagyobb veszélyt jelentő betegségek megelőzése, korai felismerése. Ennek keretében kétévenként szív- és érrendszeri, valamint stroke szűrést, a köztes esztendőkben gyomor-, bél- és emésztőrendszeri, illetve daganatszűrést végeznek. Emellett minden évben fogászati szűrésre/gondozásra is sor kerül. Másfél év tapasztalata azt mutatja, hogy a vizsgálatokon részt vevők 70 százaléka panaszkodott a stresszre, közel 40 százalékuknál magas vérnyomást észleltek, hetvenen nem tudtak arról, hogy cukorbetegek, egyeseknél pedig műtétet kellett végrehajtani, illetve komoly gyógyszeres kezelést elindítani.

“Jobb, olcsóbb és emberibb megelőzni a bajt, mint gyógyítani. Fontosságát igazolja, hogy harmincéves kornál hirtelen megugrik a veszélyeztetettség” – mondja Kricsfalvi Péter főigazgató főorvos, a Dimenzió Egészségpénztár ügyvezetője.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a megelőzés költségeit nem téríti meg. Ezért egy jól működő, az egészséggel értékként számoló pénztár a betegségmegelőzés kultúrájának terjesztésében is szerepet játszik. Kricsfalvi doktorék klubot is létrehoztak, ahol megtanítják az érdeklődőknek a különböző feszültségoldó módszereket – autogén tréninget, relaxációs technikákat -, s amennyiben szükséges, orvos segítségét is felajánlják.

“A vezetőknél a leggyakrabban előforduló betegségek aránya nem különbözik az országos átlagtól, így az első helyen náluk is a szív- és érrendszeri problémák szerepelnek. Már a fiatalokra is a rendszeres testmozgás hiánya, a helytelen táplálkozás – túl sok fehérje, a koleszterinszintet megemelő állati eredetű zsiradékok, ugyanakkor kevés zöldféle fogyasztása – a jellemző” – állapítja meg Nagy Zoltán professzor, az agyérbetegségek szakértője, hozzátéve, hogy keveseknél észlelhető tudatos törekvés az egészséges életmódra. Az életstílus, a beidegződött szokások nehezen változtathatók meg, ezért a professzor szerint csak kis lépésekkel lehet eredményt elérni. Az emberek ugyanis nem hajlandók egyszerre lemondani a dohányzásról, a zsíros ételek túlzott fogyasztásáról, és arról, hogy minden szabadidejüket a tévé előtt töltsék a fotelban.

A Dimenzió Egészségpénztárnál a tagdíj mértéke a bruttó kereset 2,5 százaléka, ám a Matáv 2 százalékot átvállal a dolgozóitól. A befizetett összeg 90 százalékát fordítják a pénztártagokra, ennek fele fedezi az egészségőrző programot, a másik fele pedig olyan személyes tartalék, amelyet a tag önmaga, illetve hozzátartozóinak egyéb egészségügyi kiadására – fitness programra, gyógyfürdőre, gyógyszállóra, otthoni ellátásra – fordíthatja. A pénztár eddig csak prevencióra 200 millió forintot költött.

A Dimenzió Egészségpénztár által kínált szolgáltatásokat a vele szerződésben álló kórházak és orvosok látják el. A szolgáltatások minőségét folyamatosan ellenőrzi a megbízó. Mivel egy alkalommal jó néhány szakvizsgálatra sor kerül, a tagok jelentős időt is megtakarítanak azzal, hogy nem kell rendelőről rendelőre járniuk, s igény esetén hét végén is fogadják a pácienst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik