Gazdaság

ROMÁNIA MINŐSÍTÉSE – Leronthatatlan

A román pénzügyi rendszerben bekövetkezett zavarok és a politikai bizonytalanság ellenére a három nagy nemzetközi hitelminősítő intézet rövid távon nem tervezi az ország besorolásának rontását. Igaz, ennek egyik oka az, hogy már a jelenlegi fokozat is kritikus helyzetet tükröz. A hármak azonosan minősítik Romániát: a Standard & Poor’s (S&P) és a Fitch IBCA a B-mínusz, a Moody’s Investors Service az ennek megfelelő B-3 jelzéssel tartja nyilván a hosszú lejáratú devizaadósságokat. Ez csupán egy fokozattal van a C kategória fölött, amely már arra figyelmezteti befektetőket, hogy az adott ország képtelen a kötelezettségek időbeni teljesítésére. Az S&P mindazonáltal negatív kilátást tart érvényben a besorolásra, a másik két hitelminősítőnél a kilátás stabil.

Az utóbbi hetekben összeomlott a legnagyobb román befektetési alap, az FNI, a betétesek rohamot indítottak az állami bankot listáját vezető a Banca Comerciala Romana (BCR) ellen, a legnagyobb takarékszövetkezet, a Banca Populara Romana fél évre befagyasztotta a betéteket, a központi bank pedig intervenciókra kényszerült a lej védelmében. David Riley, az IBCA feltörekvő kelet-európai országokért felelős igazgatója azt hangoztatta, hogy bár a bankrendszer krónikusan gyenge, az ebből fakadó kockázatot ellensúlyozza valamelyest a külkereskedelmi mérleg javulása és az adósságszolgálat enyhülése; az első négy hónapban a deficit 351,3 millió dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 623,6 millióval, az idei devizaadósság-törlesztési kötelezettség pedig 1,4 milliárd dollárra csökkent a tavalyi 2,6 milliárdról.

Riley nagyobb veszélyt lát a politikai helyzet alakulásában, jelesül abban, hogy a közelgő választásokon visszakerülhetnek a hatalomba a posztkommunista erők, amelyek korábbi kormányzati teljesítménye igencsak gyászos; a bankrendszer számos problémája az ő regnálásuk idején alakult ki. Hasonlóan vélekedik Ashok Bhatia, az S&P szuverén kibocsátókkal foglalkozó társigazgatója, aki szerint nem vehető biztosra, hogy a választások után megmarad a politikai kontinuitás. Bhatia úgy látja, hogy az FNI összeomlása részint a csalások, részint a nem-banki pénzügyi szektor rossz felügyelete miatt következett be, míg a BCR elleni roham inkább átmeneti zűr, mintsem a bankrendszer egészét jellemző negatív tünet.

David Levey, a Moody’s szuverén kibocsátásokért felelős társelnöke rámutat arra, hogy a jegybanki beavatkozások egyelőre nem rontják számottevően a tavaly óta emelkedésnek indult jegybanki tartalékokat, ugyanakkor az intervenciók esetleges elhúzódása már gondokat okozhatna. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik