Gazdaság

PRAXISJOG – Második nekifutásra

Elfogadta az önálló orvosi tevékenységről szóló törvényt az Országgyűlés. A múlt héten 210 igen, 79 nem és 12 tartózkodás mellett megszavazott szabályozás szerint a jövőben a háziorvosok csak a működtetési jog birtokában folytathatják tevékenységüket. Szakértők félmegoldásnak minősítik az új törvényt, amely nem rendelkezik a gyógyításhoz szükséges eszközök és a rendelők sorsáról, így azok továbbra is önkormányzati tulajdonban maradnak. Ez a helyzet csak az önkormányzati törvény módosításával változhatna, ehhez azonban kétharmados parlamenti többség szükséges. A háziorvosi privatizációt felügyelő miniszteri biztos, Fodor Miklós úgy nyilatkozott, hogy a praxistörvény lehetőséget ad a rendelők eladására, és hogy az orvosok élni is tudjanak ezzel, azt egy 35 éves lejáratú kedvezményes kormányhitel teszi majd lehetővé. A praxisok működtetésének részletes felté-teleit rögzítő kormányrendelet a miniszteri biztos ígérete szerint két héttel a törvény megszavazása után elkészül.

A praxistörvényről először decemberben szavaztak a képviselők. Akkor azonban nem volt meg a kellő támogatottság, mert a kisgazdák nem vettek részt a szavazáson. A mostani sikeres voksolást az tette lehetővé, hogy a kisgazdák visszavonták összes módosító indítványukat, amelyeket korábban az alkotmányügyi, a költségvetési és az egészségügyi bizottság is támogatott. Ezek közül az egyik arra vonatkozott, hogy a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvo- sok praxisa is folytatható és elidegeníthető legyen. A másik módosítás lényege az lett volna, hogy a működtetési jog még kivételes esetekben sem ruházható át 2000 végéig. A párt úgymond azért vonta vissza az indítványokat, mert az egészségügyi tárcával megállapodásra jutott arról, hogy e kérdéseket más jogszabályokban rendezik.

A működtetési jogot azok a háziorvosok, házi gyerekorvosok és fogorvosok szerezhetik meg, akik a törvény hatálybalépé- sének napján az adott tevékenységet végzik.

A működtetési jog bérbe, haszonbérbe nem adható, gyakorlásának joga át nem engedhető, s – néhány kivételtől eltekintve – 2000. december 31-ig nem ruházható át. Ez után az időpont után megszerzése illetékfizetési kötelezettséggel jár. Ha valaki a törvény erejénél fogva szerezte meg a működtetési jogot, számára az ezt tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása illetékmentes. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik