Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Ismét nyolcezer fölött

Tavaly augusztus óta a múlt héten először lépte át a 8 ezer pontos értéket a Budapesti Értéktőzsde indexe. Biztató, hogy a felfutás jelentős forgalombővülés mellett ment végbe.

Néhány héttel ezelőtt még a legtöbb elemző az ezredvégi dátumváltással kapcsolatos számítógépes probléma miatti kivárásra, illetve részvényeladásokra figyelmeztetett. Igaz, már akkor hozzáfűzték, hogy a probléma elmúltával, januártól jelentős emelkedésre várnak az amúgy alulértékelt magyar piacon. Nos, amit mindenki vár, az általában bekövetkezik, és gyakran még hamarabb is, mint várják. Úgy tűnik, a portfóliójuk átalakítását már megkezdő külföldi alapok sokkal pozitívabban ítélik meg Magyarország számítástechnikai felkészültségét, mint néhány héttel ezelőtt.

Szakértők szerint a világméretű tőzsdei hosszhoz hozzájárult az is, hogy a befektetési alapok az ázsiai és orosz válság után ismét keresni kezdték a kockázatosabbnak ítélt eszközöket. Mindenképpen biztató, hogy az egy hét alatt közel 5 százalékos indexemelkedés jelentős forgalombővülés mellett ment végbe – igaz, a hétfői egy- százalékos esést pénteken már a forgalom visszaesése előzte meg.

A hétfői egyszázalékos korrekciót is számításba véve, az elmúlt két hét legnagyobb nyertese az OTP volt, melynek árfolyama több mint 15 százalékkal emelkedett, de jól szerepelt a BorsodChem, a Richter és a Zalakerámia is.

Az indexben legnagyobb szerepet játszó Matáv árfolyama megközelítette az 1700 forintot is, hétfői záróára azonban 1652 forint volt. Nem szerepelt túl jól az index negyedik papírja, a Mol. Az olajrészvény árfolyama egy-két napra meghaladta ugyan az 5300 forintos szintet, de árfolyama már pénteken 80 forinttal visszaesett. Jelentősebb emelkedésre a piaci szereplők csak a gázár-szabályozás megvalósulása után számítanak.

Bekapcsolódott a hosszba, de a korrekció során csaknem korábbi árszintjéig esett vissza a sok elemző által favorizált Danubius és Démász is.

A hétfői korrekció legnagyobb vesztese az Egis, nyertese pedig az A kategóriában – az index esése mellett is 1,1 százalékkal emelkedő – OTP volt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik