Gazdaság

FED-SZIGORÍTÁS – Ez évben utoljára

Minden rosszban van valami jó, még a kamatemelésben is. A New York-i tőzsde befektetői legalábbis ilyen szellemben reagáltak a szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottságának (FOMC) kamatemelési döntésére. Tették ezt azzal a felkiáltással, hogy így legalább egy-két hónapig nem várható újabb monetáris szigorítás.

A FOMC határozata értelmében az irányadó – a bankközi napi hitelekre érvényes – kamatláb 5,25-ről 5,50, a Fed által a kereskedelmi bankoknak nyújtott hitelek kamata pedig 4,75-ről 5,00 százalékra nő. Ezzel a Fed visszaállította a másfél évvel ezelőtti helyzetet. Tavaly ugyanis a bank a főként az ázsiai válság nyomán bekövetkező gazdasági lassulás közepette háromszor is csökkentette az irányadó kamatot – amely az intézkedések révén 5,50-ről 4,75 százalékra szállt alá -, az idén június óta viszont a mostanival együtt háromszor emelte azt, 0,25 százalékponttal.

Az indoklás nagyjából ugyanaz, mint az utóbbi két esetben. Eszerint mutatkoznak ugyan jelei a termelékenység gyorsuló javulásának, s ezzel együtt a vállalatokra a költségoldalról nehezedő nyomás is mérsékeltnek tűnik, mindazonáltal fönnáll a veszélye annak, hogy a munkaerőpiac telítettsége – a foglalkoztatási költségek és a bérkiáramlás növekedése – miatt megugrik az infláció.

A FOMC közölte – s a kedvező tőzsdei reakcióhoz ez is hozzájárult -, hogy a következő időszakot semlegesen ítéli meg a kamatemelés szempontjából. Egybehangzó vélemények szerint az idén semmiképp sem várható újabb kamatemelés, már csak azért sem, mert a számítógépeknek a 2000. évre való átállása a felkészülés ellenére is zavarokat okozhat a gazdaságban. Az elemzőknek több mint a fele véli viszont úgy, hogy jövő február elején ismét kamatemelésre kerül sor, hacsak addig nem következik be látványos romlás a gazdaság alakulásában. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik