Gazdaság

Hivatalos: marad a diákhitel kamata

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Év végéig rögzítették.

A kormány módosította a hallgatói hitelrendszerről szóló korábbi rendeletét. A Magyar Közlönyben megjelent új szabályozás hivatalossá teszi, hogy év végéig rögzítették a Diákhitel1 kamatát.

A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet 29/B. § (1) bekezdésében a »2024. január 1-től 2024. június 30-ig« szövegrész helyébe a »2024. július 1-jétől 2024. december 31-ig« szöveg lép.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet értelemszerűen július 1-jétől hatályos. A szabad felhasználású hallgatói hitelt igénybe vevőknek így 2024. december 31-ig 7,99 százalék marad a kamat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt írta, a hallgatói hitelezés területén is fenn kell tartani a kamatstopot, hogy a diákok továbbra is a piaci szint alatt, 7,99 százalékos kamat mellett vehessék igénybe a szolgáltatást. (Az önköltséges képzések díjának fedezésére szolgáló Diákhitel2 konstrukció továbbra is kamatmentes.)

Korábban a Portfólió árnyalta a képet azzal, hogy a diákhitel esetében a kamatstop meglehetősen relatív fogalom, hiszen tavaly júliusban emelték a korábbi 4,99%-ról 7,99%-ra a kamatot, noha már akkor is élt a kamatstop.

Az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyitja a lehetőséget, hogy a Diákhitel1 kamata újra 4,99%-os szintre csökkenhessen.

Ezt éppen egy éve írta a Nagy Márton vezette nemzetgazdasági tárca. A jegybanki alapkamat 7 százalék, az inflációt pedig maga a kormány törte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik