Gazdaság

A PZU PRIVATIZÁCIÓJA – A harmada elkelt

Gazdára talált a legnagyobb lengyel biztosítótársaság stratégiai tulajdonosi jogokat is megtestesítő kisebbségi részesedése.

A holland bejegyzésű Eureko és a lengyel BIG Bank Gdanski (BIG BG) alkotta konzorcium vásárolhatja meg Lengyelország piacvezető biztosítótársasága, a PZU 30 százalékát. A vevők mintegy 750 millió dollárt fizetnek a kisebbségi pakettért, ám ennek fejében vélhetően döntő szóhoz jutnak a lengyel biztosítási piac közel 60 százalékát ellenőrző cégben. Az egykor monopolhelyzetű PZU privatizációjának megkezdésével az egész lengyel biztosítási szakma új helyzetbe kerül: immáron a valódi piaci versenyhez közelítenek az ágazat működési feltételei.

Konkurenciája azért eddig is volt a PZU-nak, emiatt következett be a lassú, de folyamatos visszaszorulása az utóbbi években (lásd a grafikont). A biztosítási óriás tavaly négy év után először zárta pozitív – 83 millió dolláros – eredménnyel az évet (miközben 1997-ben még 118 millió dolláros veszteséget termelt). A cég a vagyon- és életbiztosításban egyaránt erős: az utóbbi szegmensben a PZU Zycie nevű leányvállalat képviseli a színeit.

A viszonylag kevéssé ismert Eureko voltaképpen egy olyan holding, amely nyolc közepes nagyságrendű nyugat-európai pénzügyi vállalkozásból áll. Tagjai közé tartozik egyebek közt a német Parion Versicherungen, a holland Achmea, a Swiss Mobiliar és a francia MAAF Assurance.

A közepes méretű lengyel banknak számító BIG BG részvétele az ügyletben azért lehet előnyös a PZU számára, mert a kialakuló együttműködés révén az utóbbi új pénzügyi termékekkel jelenhet meg a biztosítási piacon. Ugyanakkor a cég menedzsmentje jól ismeri a bankot: a PZU-nak és a PZU Zycie-nek 6,8 százalékos részesedése van a BIG BG-ben, a biztosító elnök-vezérigazgatója, Wladyslaw Jamrozy pedig tagja a hitelintézet felügyelőbizottságának. A kiszivárgott hírek szerint a PZU vezetése ennek megfelelően kellőképpen lobbizott is az Eureko és a BIG BG sikere érdekében.

Az augusztusban meghirdetett tenderen rajtuk kívül eredetileg még két pályázó vett részt: a francia AXA, valamint egy konzorcium, amelyet a Bank of America, a Swiss Re és a Winterthur alkotott. Az utóbbi trió azonban hamarosan kiszállt a versenyből.

Mint azt Emil Wasacz, a varsói kincstárügyi minisztérium feje többször aláhúzta, a PZU-t a lehető legkedvezőbb áron kívánta értékesíteni a lengyel állam. Ennek érdekében egyes hírek szerint a minisztérium meg is próbálta az alacsonyabb ajánlati összeggel előrukkoló franciákat nagyobb kötelezettségvállalásra ösztönözni, ám az üzlet végül az októberben kizárólagos tárgyalópartnerré nyilvánított Eureko-BIG BG párossal köttetett meg.

Persze az, hogy az egyik legnagyobb lengyel vállalkozás, s vele a biztosítási piac nagyobbik része feletti ellenőrzés kinek a kezébe kerül, óhatatlanul politikai döntés kérdése is volt. Ebből a szempontból a legfontosabb cél a lengyel pénzügyi intézményrendszer szuverenitásának lehetőség szerinti megőrzése, aminek érdekében a privatizációt vezénylő kincstárügyi minisztérium igyekszik elkerülni, hogy egy-egy külföldi ország befektetőinek kezében túlságosan sok helyi pénzügyi forrás halmozódjon fel. Ebből a szempontból azonban ez esetben mindkét pályázó elfogadhatónak tűnt, egyelőre sem a hollandok sem a franciák nem rendelkeznek ugyanis túlságosan erős hídfőállásokkal a lengyel pénzpiacon. Sőt, a franciákat mára éppenséggel a nagy vesztesekként lehet emlegetni, hiszen a mostani kudarcot megelőzően a Société Générale maradt alul a Bank Zachodni megszerzéséért folytatott versengésben az Allied Irish Bank ellenében.

Az Eureko és a BIG BG azonban nem csupán a legmagasabb összegű ajánlatot tette, hanem egy sor kötelezettséget is magára vállalt. Ezek értelmében a tulajdonosok megőrzik a PZU önálló elnevezését és szervezeti integritását, az 1999-ben és 2000-ben képződő nyereséget teljes mértékben visszaforgatják a cégbe, s két évig nem kezdenek bele a 16 ezer fős dolgozói létszám leépítésébe.

A PZU következő privatizációs fordulójára várhatóan 2001 elején kerül sor, amikor a biztosító további 30 százalékát értékesítik majd várhatóan tőzsdei kibocsátás útján. Ez azonban a most kiválasztott stratégiai tulajdonos személyén aligha változtat már. Az AXA pedig a következőként privatizálandó lengyel biztosító, a Warta 20 százalékos részesedésének megszerzésével vigasztalódhat esetleg jövőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik