Gazdaság

AGRÁREXPORT – Mélyszántás

Rendkívüli felhatalmazást kért az agrártárca újabb 3 milliárd forint átcsoportosítására az üresen kongó exporttámogatási kasszába. Szakértők szerint könnyen palotaforradalommá fajulhat a jelenlegi viszonylagos agrárbéke, ha a kiszállítás dandárjában, az utolsó negyedévben nem képes kifizetni az exporttámogatást az erre elkülönített kassza, miután októberre kiürült. Rossz előjel a költségvetési keretekért folytatott ádáz vitában, hogy a tárca nem jött ki az idei évre eredetileg előirányzott mintegy 39 milliárd forintos – sőt ezek szerint a másfélszeresre növelt mintegy 56,6 milliárd forintos – piacra jutási támogatási keretből sem.

Pedig újabb biztos forrásra csak a zárszámadási törvény november végére várható parlamenti elfogadása után számíthat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). Persze a zárszámadástól remélt 8,0-8,5 milliárd forint újabb juttatás is csak feszítetten lehet elég, hiszen ha az FVM meg is kapja a kabinet áldását a 3 milliárd forint átmeneti átcsoportosításához, azt a zárszámadást követően vissza kell forgatnia.

A tárca intervenciós hivatala az üres kassza ellenére változatlanul fogadja a cégek exporttámogatási igényét. Az idén eddig 18 milliárd forint értékű, havi átlagban tehát mintegy 1,5-2,0 milliárd forintnyi exporttámogatási igazolást adott ki az agrárintervenciós központ. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik