Gazdaság

SOMLÓI – Nászéjszakák itala

Nehéz év az idei a gazdáknak – véli Fehérvári Károly, a somlói hegyközség elnöke, nyugdíjas tanárember és kistermelő. Túl sok volt a csapadék, több mint 40 napig esett. Néhányan rosszul számították ki a permetezés időpontját, emiatt a tőkék levelei megsárgultak, idő előtt elszáradtak s kevesebb tápanyagot juttattak a fürtöknek. Ennek fényében nem csoda, hogy az elnök a Somló hegyről büszkén mutatja birtokát, ahol szemmel láthatóan zöldebb a szőlő, mint máshol. Ha októberig száraz marad az időjárás, s a seregélyeket is távol lehet tartani a tőkéktől, kimagaslóan jó minőségű borok készülhetnek az idén.

E borvidék problémái nagyon hasonlítanak a többi 21 tájék gondjaihoz, itt is jellemző a birtokok elaprózódása. Az általános nehézségekhez még hozzájön az is, hogy az ötvenes-hatvanas években a somlói borvidék gyakorlatilag megszűnt létezni, a környék borai esszenciaként szolgáltak a borkombinátok számára. Az exportra szánt olcsóbb fehérborokat somlói nemesebbel keverték. A borvidék címet azóta ugyan visszanyerték, de a leromlott szőlőállomány tőkehiánnyal küszködő, egy-két hektáron gazdálkodó vállalkozók kezébe került.

A kiterjedését tekintve az ország legkisebb borvidéke a Balaton északi részén, vadregényes tájon, a Badacsony mögött helyezkedik el. A szigorú hegyközségi törvények mindössze négy szőlőfajtát engedélyeznek, ezek között a legfelkapottabb a juhfark és az olaszrizling. Megtalálható még a hárslevelű és a tramini is, ám mind kisebb területen. Somlón kizárólag telt ízű, gyümölcsillatú fehérbort készítenek, ám az utóbbi időben itt is megjelent a reduktív borkezelési technika, amelynek révén a bor megőrzi frissességét.

Sokak szerint itt a leggazdagabb ásványi sókban a talaj, így a borok ízesebbek, egészségesebbek. A somlói borokat a nászéjszakák italaként is emlegetik. A statisztikai adatok szerint a somlói borvidéken tovább élnek az emberek, emellett néhány ezrelékkel több fiú születik, mint máshol. Fehérvári Károly példái szerint lehet valami a mendemondában, az ő családjában is sokan kilencven feletti kort éltek meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik