Gazdaság

HAJÓS-BAJAI – A borelnök büszkesége

A térképet nézve a hajós-bajai borvidéket akár a szekszárdi szőlők Dunán túlnyúló folytatásának is tekinthetnénk, amit persze azonnal visszautasít Sümegi József, a Sümegi Borászat Kft. tulajdonosa. A Duna bal partján elterülő szőlőbirodalomnak ugyanis saját egyénisége van. A 22 borvidék közül az egyik legmagasabb a vegetációs időre vetített napfényes órák száma, ami gyorsabb cukorképződést és az átlagnál jóval édesebb szőlőt garantál. A színek markánsabbak, ami a vörösborok tisztább, mélyebb színében, ízes zamatában mutatkozik meg a kóstoló számára.

A fajtaszerkezet inkább a síkvidékre jellemző, de fontos sajátosság a kékszőlők – a kékfrankos, a kék zweigelt, a kadarka és cabernet – magas aránya. A fehér szőlők közül egyebek között az olaszrizling, a kunleány, a cserszegi fűszeres az uralkodó, természetesen a chardonnay-vel együtt. A mintegy 2 ezer hektáros – 12 települést, 7 hegyközséget összefogó – borvidéken belül a Hajós-Baja környékén még a rajnai rizling és a királyleányka is ízes termést ad. A történelmi hagyományok, az elzászi elődök bizony magasra állították a mércét. Nincsenek tehát könnyű helyzetben a borvidék néhány ezer pincéjét, több komoly borászati vállalkozást üzemeltető borászok, közöttük Sümegi József sem. Pedig ő a magyar Szőlő Bor Szövetség és Terméktanács, illetve ma már az ebből alakult Magyar Borgazdaság Szövetség elnöke is. A ranghoz méltóan tehát csak kiváló bort érlelhet. A Sümegi Borászat 80 hektáron termeli a szőlőt, vadonatúj zöldmezős beruházással épített pincéjében mintegy 10 ezer hektoliter bor érik. A szortiment széles, a különleges minőségűtől egészen a könnyű tájjellegű és asztali borokig. A Sümegi pince specialitása a kitelt ízű, friss illatú bajai rajnai rizling, a muscat ottonel és a kellemesen fanyar hajósi cabernet sauvignon.

“A minőségi munka eredményei már kezdenek mutatkozni” – mondja szerényen Sümegi József, aki több mint négy évtizedes szakmai múlttal dicsekedhet. Legfrissebb, mindössze hároméves vállalkozásának ékszereivel még nem vett részt külföldi borversenyeken, de a pince sikereit jelzi a vadászok borversenyén aranyérmet hozó rajnai rizlingje, vagy a XXVI. országos borversenyen 9 ponttal ezüstérmes muscat ottonelje. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik