Gazdaság

MATÁV – Fenntartott dinamikával

Ismét csak a Matáv tudott a legdinamikusabb növekedésről számot adni a második negyedre a pesti börze társaságai közül. A bevételek közel 20 százalékkal bővülve 181,7 milliárd forintra emelkedtek, míg az adózott eredmény 29,6 százalékos növekedés után 36,3 milliárd forintot tett ki. Ez még inkább impozáns, ha figyelembe vesszük, hogy a Matáv a tavalyi, utolsó adómentes év után az idén már 7,2 százalékos társasági adót fizet. Az eredménynek a bevételekhez viszonyított nagyobb növekedése miatt a nyereségráta is emelkedett, 18,5 százalékról 20 százalékra. Amennyiben eltekintünk a pénzügyi eredmény, az amortizáció és adó hatásától – azaz az EBITDA adatot nézzük -, a 86,7 milliárdos érték 21,8 százalékkal haladja meg a bázist. Különösen érdekes az EBITDA-ráta, hiszen a Matáv bevételeinek 47,7 százaléka a (saját, illetve kölcsöntőke) befektetőit illeti meg, ha eltekintünk az adó és az amortizáció hatásától.

A bevételek közül hagyományosan a mobiltávközlésből és a bérelt vonalakból, adatátvitelből származóak emelkedtek a legnagyobb ütemben – 29,2, illetve 35,2 százalékkal. Utóbbi a bérelt és ISDN-vonalak, az Internet-előfizetők, illetve az audiotex szolgáltatások számának növekedésének köszönhető. Tovább tart a mobiltelefonálók számának emelkedése. A tavaly félévkor még 450 ezer előfizetőt számláló Westel 900-as tábor immár meghaladja a 700 ezer főt is, míg a Westel 450 ügyfeleinek száma – kisebb dinamikával növekedve – majd’ 100 ezer főt számlál.

Tovább javult, 70 ezerrel emelkedett a vonalellátottság a második negyedévben, így 100 lakosra immár 37 telefon jut. A jelenlegi helyzet szerint 2001 végén esedékes liberalizáció előtt tehát mind jobb pozíciókat igyekszik kiépíteni a Matáv. Kérdés persze, hogy az azt követő időszakban a leendő versenytársak miként tudják megszorítani a Matávot. Intő példa lehet a magyar távközlési cégben is érdekelt Deutsche Telekom esete, a már liberalizált piacon működő német társaság az erősödő verseny hatására csökkenő eredményről volt kénytelen számot adni félévkor. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik