Gazdaság

MOSZKVAI VÁLTÁS – Jelcin-dinasztia

Washington nem az egyes személyek, hanem a követett politika függvényében alakítja viszonyát Moszkvával – hangzott az első hivatalos üzenet a Fehér Házból, azt követően, hogy Borisz Jelcin Szergej Sztyepasint leváltva, a világpolitikai körökben szinte ismeretlen Vlagyimir Putyint, a szövetségi biztonsági szolgálat vezetőjét nevezte ki kormányfőnek.

James Rubin amerikai külügyi szóvivő – David Leavyhez, a fehér házi nemzetbiztonsági tanács szóvivőjéhez hasonlóan – a fegyverzetellenőrzést, az orosz gazdasági reformot, valamint a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozását nevezte az amerikai-orosz viszony három fő kérdésének.

Az orosz lapok kommentárjaikban arra emlékeztettek, hogy “egy ideje várt és elkerülhetetlen” esemény történt az orosz belpolitikában. Borisz Jelcin korábbi ígéreteit teljesítve végre megnevezte azt az embert, akit utódjának szeretne látni az elnöki székben, s egyúttal december 19-re kiírta a parlamenti választásokat. Az Izvesztyija szerint “sokkoló” a kormányváltás, különösen azt követően, hogy a Sztyepasin-kabinetnek sikerült megállapodnia a Párizsi Klubbal az adósság átütemezéséről. “Jelcin a családot dinasztiává változtatta” – emelte ki szalagcímben a Szevodnya. A hivatalos moszkvai cáfolatok ellenére most sem kizárt a rendkívüli állapot bevezetése, s erre kitűnő ürügyet kínál a feszült kaukázusi helyzet – emlékeztetett a Kommerszant Daily. Az orosz elnök ismét föláldozta a gazdaságot a politikai küzdelemben – így értékeli a fejleményeket az amerikai AP-Dow Jones gazdasági hírügynökség. Az intézkedés miatt várhatóan ismét nyomás alá kerülnek az amúgy is megterhelt állami mérlegek, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a bizonytalanságra tekintettel föltehetőleg halogatni fogja az alig egy hete megítélt 4,5 milliárd dolláros új kölcsönből a további részletek kiutalását, és a Londoni Klub is a helyzet tisztázódására vár.

Pedig az elmúlt héten már úgy tűnt, hogy sínre került Oroszország megegyezése a hitelezőkkel. Az IMF-hitel elnyerése és a Párizsi Klubbal kötött megállapodás után Moszkva a magánhitelezőket tömörítő Londoni Klubbal is lebonyolította első megbeszélését. Bár a frankfurti forduló kevés kézzelfogható eredményt hozott, elemzők szerint a felek a Párizsi Klubbal aláírt egyezménynél jóval nagyobb szabású megállapodásra törekszenek.

Fél- és nem hivatalos információk szerint Mihail Kaszjanov pénzügyminiszter olyan javaslatot terjesztett a Deutsche Bank által vezetett hitelezői bizottság elé, amelynek értelmében Moszkva kész volna eurokötvényekre konvertálni a régi adósság egy részét, amiért cserébe a tartozás egy hányadának leírását kéri. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik