Gazdaság

SZLOVÁKOK AZ ÉLVONALBAN – Intelligens pezsgőbontás

Barry Fergus, a Barclays Bank nemzetközi fejlesztésekért felelős igazgatója június 9-én egy pozsonyi étteremben 280 koronáért pezsgőt vásárolt. Ez nem egy Csehov-novella kezdetének korhű átirata, hanem valóság, s ráadásul világszenzáció. Mégpedig azért, mert a pezsgőért a chip-technológiával készült, Angliában kibocsátott MasterCard bankkártyájáról, elektronikus úton fizetett. Ez volt tehát első chip-kártyával történő nemzetközi tranzakció a világon.

Azt már szinte rutinműveletnek tekintjük, amikor bankkártyánkkal külföldön fizetünk, de mostantól lehetővé vált, hogy ne mágnesszalagos, hanem az annál fejlettebb chip-kártya legyen a fizetési eszköz a nem a kibocsátás helyén történő vásárlások során is. Chip-kártyát egyébként 1972-ben, Franciaországban bocsátottak ki először. Az első nemzetközi kártyatársaság, amely – 1994-ben – elkötelezte magát a mágneskártyáról az intelligens kártyára való átállásra, a Europay volt, s azóta – szövetkezve a MasterCard Internationallel és a Visa Internationallel – kifejlesztette a chip-kártya globális specifikációit (EMV-szabvány). Az intelligensnek is nevezett chip-kártya egyik előnye, hogy jóval biztonságosabb, mint a mágneskártya, ezért akár pénzt is tárolhatunk rajta (nem úgy, mint a mágneskártyán, amely csupán üzenetet közvetít a bank és az ügyfél között) – innen az elektronikus pénztárca elnevezés. Emellett viszont a technológia fejlesztése, illetve alkalmazása azért is jó üzlet, mert a chip-kártya sokkal több szolgáltatásra alkalmas, mint a mágnescsíkos társa (szolgálhat például beléptető eszközként, diákigazolványként is).

Mint Dusan Jurcak, az országos takarékpénztár, a Slovenska Sporitelna elnöke a szenzációs pezsgővásárláskor elmondta, ez volt az egyik érv, amiért cége a múlt év végén, a világon másodikként döntött az EMV alapú chip-technológa alkalmazása mellett. Az ügyfelek mostantól vásárolhatnak chip-kártyát, s noha annak előállítási költsége négyszerese a mágnesszalagos kártyának, az igénylők azzal egy árban juthatnak hozzá. Ez év végéig a bank vezetése több mint százezer új kártya kibocsátását tervezi, 2000-ben pedig a jelenleg forgalomban lévő 300 ezer bankkártyát cserélik le intelligensebbre. Addigra az összes POS terminál és készpénzkiadó automata szükséges fejlesztése is megtörténik. Szlovákia két szempont miatt lehetett világelső a nemzetközi tranzakció tekintetében: egyrészt ki tudja használni azt az információtechnológiai alkalmazások bevezetésére jellemző trendet, hogy aki később kapcsolódik be, az – átugorva az evolúció korábbi lépcsőit – már a legújabb fejlesztéseket működteti, másrészt a konkrét esetben olyan bankról van szó, amely 6 millió ügyféllel, s a szlovák bankkártyapiac 50 százalékával dicsekedhet.

Magyarországon az OTP-nél tervezik, hogy legalább kísérleti programként még az idén belevágnak a chip-technológiába. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik