Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Szemben az árral

Hosszú távon érdemes odafigyelni a kevésbé keresett társaságok papírjaira is – véli Szabó László, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője. Ezt tükrözi az első ránézésre igen meglepő portfóliója is, hiszen abba egyetlen olyan papír sem került be, amely a Budapesti Értéktőzsde “vezető” részvényei közé tartozik. Az elemző azzal árnyalja azonban ajánlását, hogy minden portfóliót személyre szabottan kell összeállítani. Figyelembe kell venni a befektető vagyoni, jövedelmi helyzetét, életkorát, és az egyéni kockázatviselési képességet. Ezt a portfóliót elsősorban olyan fiatal befektetőknél tartja optimálisnak, akik magas jövedelműek és lehetőleg több évre kívánnak invesztálni.

A Brau részvényeit mindenkinek ajánlja, hiszen a cég 3,9 körüli P/E-értéken (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) forog, azaz jelenleg a legolcsóbb a BÉT-en. A cég pénzügyi helyzete stabil, így a konzervatív befektetők sem feltétlen utasítják vissza a papírt.

A Cofinec esetében magáért beszél a múlt hónapban tett felvásárlási ajánlat, hiszen ha az aktuális piaci árat 20 százalékkal meghaladó 2375 forinton sem volt hajlandó eladni részvényeit a tulajdonosok jelentős része, akkor valószínűleg a felvásárlási árat jelentősen meghaladja a társaság valódi értéke.

A Budapest Bank 1998-ra is 10 százalék osztalékot fizetett, ilyen megfontolásból tehát érdemes lehet megvásárolni a papírt. A bank nettó eszközértéke közel kétszerese a jelenlegi 90 százalékos árfolyamon számított piaci értékének. Az elemző szerint fúziók és felvásárlások várhatóak a bankszektorban, ez pedig jó hatással lesz a Budapest Bank részvényeinek árára, hiszen világossá válik , miként is értékelődnek a magyar bankok.

Az Émász szintén túlzottan alulértékeltnek tűnhet, figyelembe véve stabil piacát.

Az erősen kockázatos részvényeket 40 százalékos állampapíraránnyal kívánja ellensúlyozni az elemző, mégpedig úgy, hogy csak a legbiztonságosabbnak tekintett 3 hónapos diszkont kincstárjegyet tartana. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik