Gazdaság

Vezetékesek alkonya?

Miközben a távközlés újabb és újabb szereplői készülnek a teljes piacnyitásra, szakértők szerint öt éven belül eltűnhetnek az íróasztalokról a hagyományos értelemben vett kommunikációs eszközök, a vezetékes telefonok. Helyüket ugyanis könnyűszerrel elfoglalhatják az adatok továbbítása mellett hangátvitelre is képes számítógépek.

Megjelentek a technológiai újítások palettáján a hivatalosan adatátvitelnek minősülő Internet-protokollok (IP), amelyek olyan műszaki megoldást kínálnak, amelyekkel megkerülhetők a közcélú – és 2001 végéig koncessziós jogokkal védett – távbeszélő szolgáltatások. A fenti szolgáltatásokat végző társaságok egyedi engedélyek alapján végezhetik tevékenységüket – ám általában minden kérvényező megkaphatja ezt az engedélyt. Ma már ilyen, egyelőre a számítógépeket és a vezetékes telefonokat összekapcsoló technikákat alkalmaz az egyik alternatív távközlési szolgáltató, a PanTel, de műszakilag teljesen felkészült ez ügyben a GTS Hungary is. A távközlési kiskapun bejutók természetesen rontják a vezetékes telefóniában még országszerte monopolhelyzetben lévő Matáv és a helyi koncessziós társaságok “boltját”, amelyeknek azonban egyelőre nem kell nagyon félniük attól, hogy a közeli jövőben látványosan lecsökkenne ettől a lehetőségtől a lakossági távbeszélő forgalom. Bár, amennyiben például a kereskedelmi szolgáltatásaival mostanában induló Novacom – a másik jelentékenynek mutatkozó hazai alternatív társaság – tulajdonosai, az RWE-csoporthoz tartozó áramszolgáltatók elektromos hálózatán valóban “behatol” az otthonokba, akkor tulajdonképpen kis lakossági beruházással kialakítható ez az újmódi távközlési kiskapu.

A jelek szerint az nem lehet vitás, hogy a beszéd-, az adat-, sőt a képtovábbítási forgalmat néhány éven belül az irodákban valóban az intelligensnek nevezett kommunikációs megoldások irányítják majd. A csúcstechnika alkalmazásának műszaki feltételeinek megteremtése azonban ma még rendkívül bonyolult és meglehetősen drága.

A telefonok és a számítógépek házasságának újabb fejezetét a vezeték nélküli (cordless) készülékek felhasználása nyithatja meg. A magyar tulajdonú Concorde Holding már előrukkolt ezzel a technikai megoldással, amire rögtön “ráharapott” a Matáv, amely egyik korábbi tenderén ezt a céget jelölte meg győztesként. Mellesleg azzal, hogy a MatávCom nemrégiben megvásárolta az X-Byte Kft.-t – amely a strukturált hálózatok kiépítésében rendelkezik nagy gyakorlattal – és bevonta a BCN videokonferenciák szervezésében élenjáró gárdáját, megint csak a sok tekintetben erőfölényben lévő Matáv ugrott előre a piaci versenyfutásban. A Matáv tavalyi bevételeinek egyébként már 30 százalékát a versenyszférában szerezte; a cég az adatátviteli és bérelt vonali hálózati értékesítését 47 százalékkal növelte – gyorsabban, mint bármely más szolgáltatását.

A nemrég kiírt DCS 1800-as mobiltelefon tender – amelynek ajánlati feltételeit tartalmazó füzetét 21 cég, illetve konzorcium vásárolta meg – ugyancsak új perspektívákat nyithat a telefonok és a számítógépek integrációjában. Aki felszerelkezett megfelelő modemekkel és egyéb műszaki kellékekkel, a GSM hálózaton már ma is képes a két készüléket párosítani. Az Internet, az elektronikus levelezés és elektronikus kereskedelem, a hír- és börzefigyelő (csak a fontosabbakat említve) mind-mind egyszerűen elérhető lehetőségek. A vezetékes és a mobil távközlési cégek között az árkülönbségek kezdenek dominálni, ami különösen élesen mutatkozik meg a telefon-számítógép kombinációban a nemzetközi hívásoknál. Ezen a téren a kizárólagossági jogokat élvező Matávnak – még a liberalizáció beköszönte előtt – várhatóan jelentős engedményeket kell tennie annak érdekében, hogy versenyben maradhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik