Gazdaság

VISSZAÉLÉS AZ ERSTE NEVÉVEL – Irreális kísérlet

A Reál-Lízing Kft. és Bróker Iroda nem tagja az Erste Bankcsoportnak - adta hírül rendkívüli közleményben a minap az Erste Bank Hungary Rt, miután Vácott és Székesfehérvárott a nevére való hivatkozással az osztrák hitelintézet számára ismeretlen eredetű hirdetések láttak napvilágot.

Hamar összeállt a kép a vidéki városokban kifüggesztett plakátokon az Erste Bankcsoport nevével visszaélő – úgymond pénz-ügyi lízingtevékenységet folytató – társaságról: az valószínűleg egy fantomcég. “A rövid rendőrségi utánajárást követően az is kiderült, hogy a valaha a Reál-Lízing Kft. és Bróker Iroda nevén bejegyzett telefonszám már le is van tiltva” – közölte a Figyelő érdeklődésére az ügyben érintett hitelintézet illetékese. Ám, miután a kissé homályos kilétű társaság hirdetésében szerződésmintákra is hivatkozott, az Erste Banknak fokozottan és minél sürgősebben érdekében állt, hogy országos napilapokban deklarálja: a Reál-Lízing Kft. így megkötött kontraktusaiért semmiféle felelősséggel nem tartozik, a nevezett társasággal semminemű jogi, illetve üzleti kapcsolata nincs.

Az Erste Bank Hungary egyébként tavaly 1,1 milliárd forintnyi üzleti eredményt ért el. Az osztrák anyabank fölöttébb szigorú tartalékolási előírásai szerint azonban a tervezettnél jóval nagyobb mennyiségű, összesen mintegy 6 milliárd forint céltartalék megképzésére volt szükség. A hitelintézet mérlegfőösszege 1998 végén az előzetes adatok szerint mintegy 137 milliárd forintot tett ki. A bank jegyzett tőkéje ugyanebben az időpontban 9,2 milliárd forintra, saját tőkéje – a megnövekedett céltartalékképzés következtében – mindössze 7,2 milliárd forintra rúgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik