Gazdaság

Nem ügy

Soha nem látott tempóban, fiatalos gyorsasággal tette túl magát a rendre ősszel esedékes adótörvény-módosításokon az Országgyűlés. Alig négy hét kellett ugyanis a jogalkotóknak arra, hogy – a helyi adókról szóló törvény kivételével – valamennyi hatályos adótörvény megváltoztatásáról döntsenek, s persze emellett egyéb fontos jogszabályok megtárgyalását sem halasztották el.

Az adótörvények parlamenti vitája az idén csendben, minden különösebb “ügy” nélkül zajlott. Ezt a néhány hetet nem tarkította ezúttal koalíciós perpatvar a tervezett korrekciók okán, de nem “zavarta” a parlamenti munkát az Érdekegyeztető Tanácsban kialakítandó alku sem. A Fidesz-MPP vezette kormány ugyanis idejekorán egyértelművé tette a koalíciót alkotó pártok számára, hogy érdemi módosításokra a kabinet eredeti javaslatához képest egyetlen adótörvény vonatkozásában sem nagyon számíthatnak. Annyit ugyan még megtehettek e honatyák, hogy időnként dörgedelmes jelzőkkel illették a tervezett változásokat – e lehetőséggel a kisgazdák előszeretettel éltek is. Ám az általuk benyújtott módosító indítványokat csaknem olyan határozottan utasította vissza a költségvetési bevételek fölött szigorúan őrködő, megfiatalodott pénzügyi vezetés, mint az ellenzékieket.

Egyetlen ponton mégis kénytelen volt visszakozni a kormányzat. Világossá vált ugyanis, hogy a helyi adókról szóló törvény módosítását – amelynek leglényegesebb pontja az ingatlanadózás európai szabályokhoz való igazítását célozta – még a kormányhoz hű képviselők többsége sem hajlandó megszavazni. Így januártól az adótörvények közül egyedül a helyi adókról szóló nem változik.

Az idei előkészítéskor az Érdekegyeztető Tanács is súlytalannak bizonyult: javaslatait különösebb indoklás nélkül utasították vissza. A legfőbb érv persze az volt, hogy a testület indítványai révén a költségvetés bevételei jelentősen csökkennének. Egyébként pedig – közölte igen szokatlan hangnemben a pénzügyminiszter – a kormány, s ezen belül a Pénzügyminisztérium feladata az adórendszer kidolgozása (mintha egyébként mindezt valaki nem tudná). Így aztán ebben az évben megtörtént az is, ami még soha: a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteinek javaslataiból semmi nem érvényesült a koalíciós többség által megszavazott módosításokban. Az már más kérdés, hogy korábban minden évben óriási problémát okozott: az egyeztető fórumon megkötött alkut miként vezessék át az elfogadásra váró adótörvényeken, s a tárgyalás alatt lévő költségvetésen.

A kormányzat képviselői egyébként nem győzik hangsúlyozni, hogy a januártól érvényes szabályok révén a gyermekes családok mindenképpen jobban járnak, mint az idén. Ugyanakkor tény, hogy az átlagos adóterhelés jövőre 20,9 százalékra emelkedik – az ez évre várható 20,8 százalékról -, holott a Fidesz-MPP tavasszal még 1-2 százalékos mérséklést ígért a polgároknak. A módosítások révén egyébiránt a gyermektelen, alacsony jövedelmű egyedülállók kifejezetten rosszul járnak. Míg ugyanis az idén lényegében 270 ezer forintig nem kell adózniuk, addig jövőre ugyanennyi jövedelemre több mint 20 ezer forintos adóteher jut. A pénzügyi kormányzat ugyanis azon a véleményen van, hogy mindenki fizessen adót, tehát a havi 15-20 ezer forintos jövedelemmel rendelkezők is. Egyébként pedig – hangoztatják – ezekben az esetekben a tb-járulék megtakarításából a munkáltatók kompenzálhatják az adóteher-növekedést. A kérdés persze az: miként fognak így mérséklődni a vállalkozások élőmunkaterhei, ami ugyebár az új kormány legfőbb ígérete volt.

A hatékonyabb adóbeszedést is elsődleges céljának tekinti a kabinet. Ezt előmozdítandó, az adóhatóság több olyan jogosítványhoz is hozzájut, amelyeket még Bokros Lajos, a szóban forgó hivatal megerősítéséért a végsőkig harcoló egykori pénzügyminiszter is megirigyelhetne. Most valóban “fogakat” adnak az intézménynek, hiszen – a rendőrség és a vámhatóság után – az adóhivatal is nyomozati jogkört kap. Ezzel párhuzamosan szigorú szankciókra számíthatnak jövőre az igazolatlan eredetű árut forgalmazók és a feketefoglalkoztatók is.

Ma még természetesen nem tudni, hogy az adóhatóság felvértezése segít-e a feketegazdaság visszaszorításában, az adóbevételek növelésében. Ez teremtene ugyanis lehetőséget arra, hogy a kormány valóban teljesítse ígéretét: az adóterhek enyhítését. Egy kormányzati szakértő szerint mindenesetre a feketegazdaság összes szereplője “elsápad”, ha megismeri az új szigorító rendelkezéseket.

Jövőre kiderül, hogy csak elsápad ám tovább éli világát, avagy valóban kifehéredik és hozzájárul az amúgy jövőre sem alacsony közterhekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik