Gazdaság

MOBILTELEFONOS ZSEBSZÁMÍTÓGÉP – Kommunikátorok kora

Kisebbek, olcsóbbak, könnyebben hordozhatók a menedzser- avagy zsebszámítógépek, mint a laptopok. Telefonkönyvnek, határidőnaplónak bőven megteszik, de egyre inkább használhatók bonyolultabb feladatok megoodására is; olyanokra, amilyenekre eddig csak a laptopok voltak jók. A zsebszámítógép és a mobiltelefon kombinálásából létrejövő készülékek pedig akár életmódváltásra is késztethetik az üzleti világot.

Zsebszámítógépből 1997-ben 2,4 milliót adtak el a világon, 65 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – legalábbis a Gartner Grouphoz tartozó Dataquest piackutató cég becslése szerint. A világpiacon a legismertebbek a 3Com, a Hewlett Packard, a Psion, a Casio, a Compaq, a Nokia, a Philips és az Ericsson gyártmányai. Áruk Magyarországon nettó 45 ezer forinttól 250 ezerig terjed. Az utóbbi időben piacra dobott, jó adatkommunikációs képességekkel felruházott típusok már a terepen dolgozó, folyton mozgásban lévő szerelők, mérnökök, üzletkötők olcsó, de jelentős megtakarításokat hozó segédeszközei is lehetnek. Sok cégnél kezdik úgy a napot a nem kötött munkahelyen dolgozó alkalmazottak, hogy valahonnan rákapcsolódnak a vállalati hálózatra és kinyomtatják az aznapra nekik kiszignált munkafeladatokat, letöltik az árlistákat. A helyszínen azután feljegyzik a gépbe, hogy mit találtak és mit csináltak, s az is előfordulhat, hogy másik munkatársnak kell továbbadniuk az adatokat. Az új, mobil adatkommunikációra is alkalmas zsebszámítógépekkel – mint elektronikus notesszel és részben mobilterminállal – elhagyhatók a papírra történő feljegyzések és azok átmásolása a számítógépes rendszerbe, akárcsak a telefonálgatások. Az egyszerűbb adatrögzítési és -feldolgozási feladatok megoldására felesleges drága, viszonylag rövid akkumulátoros üzemidejű, 2-3 kilogrammos laptopot adni a terepen dolgozó kollégáknak; a zsebszámítógépek, intelligens mobiltelefonok, “kommunikátorok” bevezetése olcsóbb megoldást jelenthet.

Szakértői előrejelzések szerint 2 év múlva a számítógépes hálózatok használóinak 40 százaléka már nem lesz helyhez kötve. A felmérések alapján a menedzserek 28 százaléka már ma is mobiltelefonon keresztül küld és fogad e-mail üzeneteket, s arányukat 2000-re 80 szá-zalékra jósolják. Várhatóan 63 százalékuk fogja mobiltelefonját, illetve a zsebszámítógép és mobiltelefon kombinációjából származó “kommunikátorát” Internet-elérésre is használni, illetve segítségével vállalata hálózatára rákapcsolódni.

Az intelligens mobiltelefonok kifejlesztését a zsebszámítógépek inspirálták, ám ezek ma még nem próbálják meg tenyérnyi méretbe sűríteni egy PC képességeit, tudását – inkább munkaszervezési segédfunkciókkal, fax-, üzenet-, illetve adattovábbítási szolgáltatásokkal ruházzák fel azokat. Ma még a mobiltelefon-szolgáltatók forgalmából általában csak pár százalékot jelent az adattovábbítás, ám néhány éven belül ez az arány ugrásszerűen megnő: a prognózisok 30-40 százalékról szólnak.

Miközben a világban már több technológiai szövetség köttetett a különböző gyártók között az intelligens mobiltelefonok, zsebszámítógépek szabványainak, operációs rendszereinek kidolgozására, pontosan tudható, hogy az új eszközök elterjedésének kulcsa az, hogy a vállalati informatikai rendszerek mennyire tudják integrálni, támogatni, befogadni a mobiltelefonos zsebszámítógépek használatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik