Gazdaság

Szédülés

TŐZSDEI HULLÁMVASÚT. Jelentős árfolyam-ingadozások után e hét elejére megnyugodni látszik a Budapesti Értéktőzsde. A múlt hét keddi rekordméretű árfolyamzuhanást másnap ugyancsak rekordnagyságú (793 pontos) korrekciós emelkedés követte, majd – a nemzetközi tőzsdei tendenciák nyomán – csütörtökön újabb jelentős (473 pontos) esés következett. Ezek után a pénteki záró- és a hétfői nyitónapon összesen 515 pontot emelkedett a tőzsdeindex, ám kedden mindjárt egy kisebb (117 pontos) korrekció következett.

NÖVEKVŐ IPARI TERMELÉS. A KSH előzetes adatai alapján szeptemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva 18,6 százalékkal nőtt az ipari termelés, szemben az augusztusi 11,9 százalékkal. Az év kilencedik hónapjában a nyolcadikhoz képest 11,1 százalékos bővülést regisztráltak, az augusztusi 5,4 százalékos csökkenést követően. Idén szeptember végéig az ipari termelés 9,6 százalékkal, a termelői árak viszont 19,7 százalékkal nőttek.

PRIVATIZÁCIÓS BEVÉTELEK. A szeptember végéig befolyt 156,3 milliárd forintot, és az OTP részvényértékesítéséből származó 41,5 milliárd forintot is figyelembe véve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. máris túlteljesítette 180 milliárd forintos éves tervét. A év hátralévő tranzakcióitól függően a teljes bevétel 360-400 milliárd forint körül alakulhat. A kiadások szeptember végéig 135,3 milliárd forintra rúgtak: feltehetőleg itt sem lehet tartani az eredeti, 166 milliárdos kiadási előirányzatot.

LAKÁSÉPÍTÉSEK. Több mint 15 ezer új lakás használatbavételére adtak engedélyt az építésügyi hatóságok szeptember végéig, ami az előző év azonos időszakához képest 3 százalékos csökkenést jelez. Ezzel szemben ugyanezen periódusban közel 20 ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 4 százalékkal több, mint volt az előző év megfelelő időszakában (lásd a grafikont).

MEGÁLLAPODÁS A GYÓGYSZERÁRAKRÓL. A népjóléti tárcának és az egészségbiztosítónak sikerült megegyeznie a gyártók képviselőivel mintegy 2,5 ezer gyógyszer jövő évi áráról. Ennek megfelelően 1998-ban a térítési díjak az infláció alatti mértékben, 10,8 százalékkal nőnek majd. A fogyasztói árak ugyan csak 7,4 százalékkal emelkednek, ám a gyógyszerártámogatás csupán 6,8 százalékkal bővül. Mintegy 1,3 ezer terméket a forgalmazók kivonnak a tb-támogatásra vonatkozó jogszabály hatálya alól, így az OEP-nek nem lesz beleszólása ezek árának alakulásába.

TB-HIÁNY. Az Egészségbiztosítási Alap szeptember végi egyenlege 42,6 milliárd forintos hiányt mutatott, ami 2 milliárd forinttal több a Pénzügyminisztérium által az alap költségvetésében legutóbb jósolt 40,6 milliárd forintos év végi deficitnél. A nyugdíjalap ugyanekkor 8,4 milliárdos deficiten állt (az utolsó havi növekmény 500 millió forint). Ezt azonban szakértők szerint akár a felére csökkentheti az év végére várt járulékfizetési dömping, így a deficit messze a tervezett 9,6 milliárd forint alatt maradhat.

ÁLLAMI KUKORICAFELVÁSÁRLÁS. Az agrártárca – a Gabona Terméktanács és a Gabonaszövetség 500 ezer tonnás ajánlásával szemben – összesen 300 ezer tonna kukorica állami felvásárlásáról döntött, 14 ezer forintos tonnánkénti áron: az összköltség így 4,2 milliárd forint. A kínálatcsökkentő intézkedéstől a döntéshozók azt remélik, hogy az némileg megnyugtatja a gabonapiacot és emeli a felvásárlási árakat. Újabb központi kukoricafelvásárlás az idén már nem várható, tavasszal azonban nem kizárt egy újabb állami akció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik