Gazdaság

Füstpénz

Nemcsak több ezer forintot füstöl el havonta a 3,5 millió magyar nikotinista – igen gyakran az egészsége is füstbe megy. Az évente átlagosan 3150 szál cigarettát elszívó dohányosoknak számolniuk kell azzal is, hogy a nemdohányzókkal szemben 85-90 százalékban nagyobb az esélyük a tüdőrákos, és 100 százalékkal a szájüregrákos megbetegedésre. Legfőképpen azonban azzal kell szembenézniük, hogy a dohányosok elhalálozásában e szenvedély – mint elsődleges rizikófaktor – 40 százalékot tesz ki. A szakemberek szerint emellett a krónikus hörgőgyulladás és a tüdőtágulat kialakulásáért is nagyrészt a dohányzás tehető felelőssé.

S mindezért nemcsak a dohányosok fizetnek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a dohányzás következtében fellépő gyógyítás (a szanatóriumi kezelés és a táppénz, illetve a rokkantsági nyugdíjazás), valamint az égési károkozás évente 96 milliárd forintjába kerülnek a központi költségvetésnek. S mivel a dohánytermékek eladása után az állam kasszájába csak 66 milliárd forint folyik be, a fennmaradó mintegy 30 milliárd forintot a társadalom egészének, köztük természetesen a nemdohányzóknak kell kifizetnünk.

Az alkohol drasztikusabb károsodást okoz az emberi szervezetben mint a dohányzás. A májbetegségek szinte kizárólag a túlzott italozás miatt alakulnak ki. Ez a betegségfajta az elmúlt években ötszörösére emelkedett, ami mutatja a tradicionális magyar szomjoltási szokások terjedését. A halálozások oka egyharmad részben közvetlenül az alkohol túlzott fogyasztásából ered. A kialakult betegségek, a szanatóriumi kezelések, az elvonókúrák és a táppénzek szintén évi több mint félszáz milliárdját viszik el a költségvetésnek.

Mindezek után nem meglepő, hogy kidolgoztak egy törvénytervezetet, amely a nemdohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről rendelkezik. A parlament előtt lévő leendő törvény meghatározza, hogy hol és milyen feltételek mellett lehet dohányozni. A törvényalkotók álláspontja az, hogy közforgalmú intézményekben, éttermekben, tömegközlekedési eszközökön, továbbá zárt térben megtartott rendezvényen, és munkahelyen csak az arra kijelölt helyen lehessen cigarettázni. Nem jelölhető ki efféle hely például egészségügyi, közoktatási és gyermekvédelmi intézményeknek azon részén, amelyeket tanulók is használnak. A fenti előírások megszegése egészségügyi bírsággal sújtható, amely 30 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. A dohánytermékek forgalmazásával kapcsolatos rendelkezések betartásának elmulasztása esetén 300-500 ezer forintig terjedően bírságot lehet kiszabni. Ez a pénz teljes mértékben a Népjóléti Minisztérium költségvetési fejezete számára nyitott számlára kerül, és kizárólag egészségmegőrzési programokra fordítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik