Gazdaság

TRANSELEKTRO RT. – Erőbedobás

Részvényeinek tőzsdei bevezetését tervezi a Transelektro Rt. A cégcsoport fő bevételi forrását ugyan a külföldi nagyberuházások adják, az energiaszektor megindult rekonstrukciója azonban itthon is jelentős megrendelésekhez juttathatja a társaságot.

A Transelektro 1990-ben alakult részvénytársasággá, majd két évvel később a vezetők és 130 dolgozó tulajdonába került. Az egykori kereskedőház azóta 19 tagból álló vállalatcsoporttá bővült. A rendszerváltás után a cég általános külkereskedelmi forgalma erőteljesen visszaesett, s a fő jövedelemszerző forrás az immáron saját vállalkozási alapra épülő külföldi fővállalkozás lett. Kisebb, ám növekvő bevételt hozó tevékenységgé vált az ingatlanfejlesztés: ennek példája az egy éve átadott Duna Plaza is. A csoport forgalma tavaly meghaladta a 23 milliárd forintot – ez duplája az előző évinek. A hálózati létesítmények és berendezések üzletága egymaga 10,7 milliárdos árbevételt hozott. Az egy évvel korábbit kilencszeresen felülmúló, 813 millió forintos adózott eredmény javát is ez az üzletág hozta – köszönhetően elsősorban a korábbi, nagy értékű kuvaiti megrendelések teljesítésének.

Az idén 10-15 százalékkal kisebb lesz a tavalyinál a vállalatcsoport teljesítménye – tájékoztatta lapunkat Székely Péter elnök-vezérigazgató, aki jövőre is hasonló eredményt vár. 1997-ben fogtak bele a törökországi kangali hőerőmű harmadik blokkjának építésébe, a nagy értékű kiszállításokra azonban főként 1998-ban kerül sor. Ami a hazai kilátásokat illeti, az energiarendszer privatizációját követően megkezdődött az ágazatban a rekonstrukció, ami a cég számára is nagy lehetőség. A Mátrai Erőmű 200 millió forintos korszerűsítése után a német tulajdonos RWE-től további 300 millió forintos megrendelést kaptak, és még idén sor kerülhet a Nyíregyházi Erőmű kazánjának át-adására is. A nagy projektek hullámzó bevételei közötti időszakot újabb üzletágakkal akarják kiegyenlíteni. A cégnél nagy reményeket fűznek például az elmúlt évben alakult távközlési üzletághoz. A cégcsoport szervezetének korszerűsítésével készíti elő az 1998 második felére tervezett tőzsdei megjelenését. Székely Péter szerint nem kizárt, hogy ezzel egy időben egy nagy pénzügyi befektető tulajdonrészt vásároljon a cégből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik