Belföld

Több év börtönre ítéltek két hatósági állatorvost

Több év börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélt a Pécsi Törvényszék két hatósági állatorvost. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közlése szerint a pécsi és szigetvári hatósági állatorvosok feladata volt a nemzetközi forgalomba kerülő állatok jogszabályban előírt ellenőrzése és a kivitelhez szükséges állategészségügyi bizonyítványok kiállítása.

Az állatnagykereskedő vádlottak a tenyésztőktől felvásárolt kutyakölyköket szállíttatták több európai országba. Az ügyletek lebonyolításához a szükséges bizonyítványokat az állatorvosok állították ki úgy, hogy a személyes helyszíni vizsgálat tényét akkor is igazolták, ha arra sor sem került.

A bizonyítványokat pénzfizetés ellenében, ellenőrzés nélkül, a társaik által előadott adatokkal állították ki. A tarifa okiratonként 10-20 ezer forint volt. A Pécsi Törvényszék folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek a két állatorvost.

Egyikük 3 év 6 hónapot, a másikuk pedig 2 év letöltendőt kapott, előbbit 5 utóbbit pedig 3 évre eltiltották a hatósági állatorvosi foglalkozástól is. Két másik elkövető felfüggesztettet és pénzbüntetést kapott folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt, míg egy vádlottat felmentett a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére részben a bűnösség megállapításáért, részben súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért és enyhítésért fellebbeztek. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést kisebb módosításokkal fenntartotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik