Gazdaság

EURÓ-VITÁK – Veszélyes illúziók

Az Európai Uniót (EU) megalapító szerződés 109. J cikkelye nem teszi lehetővé a pénzügyi unió és a közös valuta bevezetésére kitűzött (1999. január elsejei) határidő megváltoztatását, vagyis a valutaunió elnapolását - állítja a brüsszeli bizottság jogi részlege abban a tanulmányában, amelyet a tervezett monetáris unió esetleges elhalasztásáról készített. Ennek lehetőségét az elmúlt héten több politikus is felvetette, ám mindegyikük ügyelt arra, hogy állásfoglalása ne legyen egyértelmű.

Hans Tietmeyer “nagyon veszélyes illúziónak” nevezte azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a közös pénz bevezetésével megoldódik minden gazdasági probléma. A német jegybank elnöke rámutatott: most kell cselekedni, mert a valutaunión belül sokkal nehezebb lesz rendezni a bajokat. Ugyanakkor erős túlzásnak és elfogadhatatlannak minősítette azokat a bonni kormány által is hangoztatott nézeteket, amelyek szerint a közös pénzrendszer bevezetésének halasztása politikai és gazdasági katasztrófát okozna. Amint azonban azt a Die Woche című hetilapnak adott nyilatkozatában kifejtette: a jelenlegi helyzetben ő nem érvel sem a valutaunió halasztása mellett, sem ellene.

Jövő tavasszal lehet pontos képet kapni az EU-tagállamok gazdaságának tényleges helyzetéről. Akkor kell majd politikai döntést hozni a tagokról vagy határozni arról, hogy új időpontot tűznek-e ki a kezdésre – mondta Tietmeyer. Megerősítette álláspontját, hogy a közös pénz nem feltétlenül szépíti meg Európa jövőjét. Figyelmeztetett: ha az alapok kellően stabilak, a hatás pozitív lesz, ám ha bizonytalanok, akkor a valutaközösség a viszálykodás uniója lesz.

Klaus Kinkel német külügyminiszter nyilatkozatban rögzítette, hogy a kormány kitart eddigi álláspontja mellett, amely szerint – a maastrichti szerződésben rögzített csatlakozási követelményeket szigorúan betartva – 1999 elején meg kell kezdeni az euró bevezetését. Az ellenzék fő erejét adó szociáldemokraták ügyvezetője, Franz Münterfering is kiállt az 1999-es kezdés mellett.

A pénzügyi unió fontos történelmi folyamat és mindenkinek segédkeznie kell sikerre juttatásában – jelentette ki Romano Prodi olasz kormányfő, aki megerősítette: Róma nem fogja kérni a halasztást, ugyanakkor nem lenne szerencsés, ha az euró gyengén kezdene, és nem volna legalább olyan erős, mint a márka.

Pierre Moscovici, a francia kormány európai ügyekkel megbízott minisztere szerint a pénzügyi unió elhalasztása “egy sor olyan problémát vetne fel, amelyet máris orvosolni kellene”. Mint mondta, Párizs a határidő megtartásának híve, széles körű részvétellel.

A brüsszeli bizottság pénzügyi főbiztosa, Yves-Thibault de Silguy újfent annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a halasztás “súlyos következménnyel járna”. Az alapszerződés 109. J cikkelye kimondja: ha 1997 végén nem tűznek ki új határidőt, akkor a pénzügyi unió harmadik szakasza 1999. január elsején elkezdődik. Az Európai Tanácsnak 1998. július elseje előtt minősített többséggel kell megállapítania, ki teljesítette az egységes pénzhez szükséges feltételeket. Az euroszkeptikusok szerint e passzus utat nyit a halasztásnak. Ám a brüsszeli bizottság megbízásából készült tanulmány jogász szerzői úgy tartják: az euró bevezetésének elnapolása logikátlanná tenné a cikkely második részében megfogalmazott rendelkezést. Ha ugyanis 1997 vége előtt bármilyen új határidőt tűzhetnének ki – például 2001-et -, akkor az 1998. július elsejei dátum értelmét veszítené.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik