Gazdaság

Nyári libikóka

MEGALAKULHATNAK A TB-ÖNKORMÁNYZATOK. A munkaadók után a munkavállalóknak is sikerült megállapodniuk a társadalombiztosítási önkormányzatok mandátumainak elosztásán. Így a törvényes határidő utolsó pillanatában ugyan, de megtarthatja alakuló ülését a nyugdíj- és egészségbiztosítási önkormányzat.

SIKER A NAGYDÍJON. Minden eddiginél több érdeklődőt vonzott a vasárnapi, 12. Magyar Nagydíj a Hungaroringen. Az első becslések szerint 200 ezer, zömmel német és osztrák néző látta a versenyt a helyszínen. Ez ugyan rekordárbevételt is jelenthet, azonban a verseny önmagában még a 650 milliós állami dotáció dacára sem lesz nyereséges.

ŐSZI PARLAMENTI MENÜ. A kormány az eredetileg tervezettnél több, 57 törvény megtárgyalását és elfogadását kéri az őszi ülésszakára készülő Országgyűléstől. A napokban közzétett jogalkotási program gerincét a gazdaságpolitikai jellegű törvényjavaslatok adják, élükön a jövő évi állami és társadalombiztosítási költségvetésekkel, valamint a hozzájuk kapcsolódó adó- és járuléktörvényekkel. A programcsomagba – hosszas pártközi egyeztetések után – bekerült a választási eljárási törvény és a népszavazásról rendelkező jogszabályok módosítása is.

KEDVEZŐBB FIZETÉSI MÉRLEG. A folyó fizetési mérleg hiánya az első félévben 800 millió dollár volt: 134 millió dollárral kevesebb a tavalyi hasonló időszakban regisztráltnál. Az első öt hónap kedvező tendenciái után júniusban a deficit 354 millió dollárral ugrott meg.

DRÁGULÓ ÜZEMANYAGOK. Emelkedik az üzemanyagok ára a világ piacain: a múlt héten például a 98-as benzin tonnánkénti ára az előző heti 213 dollárról 238-ra, a 95-ösé pedig 209-ről 235 dollárra nőtt. Kisebb mértékben bár, de drágább lett a gázolaj is: 171-ről 179 dollárra változott az ár. Mindezek hatására a Mol Rt. is emelte árait. A cégnél azt ígérik, hogy az esetleges világpiaci árcsökkenést is érvényesíteni fogják a kutaknál.

CSÖKKENŐ FOGYASZTÓI ÁRAK. Júliusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak; az előző év azonos időszakához képest 18,1 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árszínvonal – jelentette a KSH. Egy évvel korábban még 23 százalékos éves inflációt regisztráltak. Az idei év első hét hónapjában 1996 decemberéhez képest 12,6 százalékkal nőttek az árak. (Az élelmiszerárak havi változásáról lásd a grafikont.)

VISSZAESÉS A TŐZSDÉN. Pánikszerű eladások hatására a hétfői nyitónapon jelentősen estek a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX a nap folyamán 550 pontot is esett, s bár a zárás előtt az árak kismértékben ismét emelkedésnek indultak, a tőzsdeindex így is csupán 7861,88 ponton zárt. A részvényárak átlagosan 6 százalékot estek. Szakértők szerint az áresésben egyaránt szerepet játszott a dollár gyengülése, a Dow Jones esése, de az elmúlt hetek meredek árfolyam-emelkedése után amúgy is törvényszerű volt a korrekció. A keddi tőzsdenapon már ismét növekedtek a részvényárak, s a BUX az előző napinál mintegy 100 ponttal magasabb szinten zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik